Menu Zavřít

Neschopné klony: korejští psi ze zkumavky na Sibiři kolabovali

13. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Stvořeni z nejvybranějších genů svého plemena měli být nejlepšími služebními psy na světě. Sloužit měli v ruském Jakutsku. Po více než měsíci zkoušek ale místní policie nadšením neoplývá. Co bude dál? Vrátí se nepraktické výsledky genového inženýrství zpět do laboratoře?

Jihokorejský expert na genetiku Hwang Woo Suk si hraje na boha a ve svém institutu Sooam Biotech Laboratories klonuje zvířata ve velkém. Na ty existující se jeho sny ale ani v nejmenším neomezují. Jakoby totiž nestačilo, že má na kontě již pět set naklonovaných štěňat nejrůznějších psích plemen, Hwang sní o tom, že ve zkumavce přivede na svět i dávno vyhynulého mamuta. Zdá se, že v zahájení pokusů na lidech brání tomuto novodobému Frankensteinovi pouze legislativa a ta může v budoucnu dělat ústupky.

Jenže aby stvořil mamuta, potřebuje Hwang především co nejzachovalejší genetický materiál a k tomu mu pšenka v Jižní Koreji příliš nekvete. Místem s největší koncentrací kvalitních mamutích pozůstatků na světě je jakutský region na ruské Sibiři. A tak se vědec rozhodl si místní autority naklonit a správě vojenské historické společnosti v Jakutsku v listopadu zdarma ze své dílny věnovat trojici naklonovaných belgických ovčáků plemena Malinois.


Projděte si 5 oborů, které mohou do pár let zničit technologie:

5 oborů, jež technologické změny mohou do pár let zničit

Továrna automobilky Tesla


Psi, které Hwang na trhu běžně prodává za 100 tisíc dolarů (pro boháče je zřejmě vlastnictví psa ze zkumavky otázkou prestiže), měli následně najít uplatnění v místních bezpečnostních složkách. „Tito psi byli stvořeni z těch nejkvalitnějších buněk,“ pochvaloval si Semjon Grigorjev, ředitel jakutského muzea mamutů, kde si první klonovaní psi v Rusku odbyli svou slavnostní premiéru.

Třásli se zimou…..

Chybička se ale vloudila. Možná, že Hwang na Sibiři předtím nikdy nebyl. Možná, že stejně jako další historicky známí muži vysokých ambic podcenil sílu ruské zimy. Pravdou je, že do Jakutska poslal krátkosrstá zvířata. A jak uvádí místní policejní složky, nadprůměrným genomem obdařeným super-psům prostě vadí extrémní sibiřská zima.

Policejní zkoušky tak Hwangovy psi nezvládli a někteří dokonce vlivem zimy nereagovali ani na základní příkazy. „Jeden z nich nebyl schopen splnit jakýkoliv pokyn. Okamžitě si kvůli zimě lehl na zem,“ řekl listu Siberian Times Alexej Kolmogorov, zástupce vedoucího oddělení služebních psů při ruském ministerstvu vnitra. I ten nejlepší ze psů přitom kvalifikační zkoušky splnil na pouhých 50 procent. „Nejsou přizpůsobeni na naše drsné podnebí. Jsou hladkosrstí a nesnesou zimu,“ dodal Kolmogorov.

Nad tím, co bude s Hwangovými psy dále, visí otazník. Ministerstvo je nepřijalo a oficiálně zatím spadají pod správu ruské vojensko-historické společnosti. Skončí tedy klonovaní belgičtí ovčáci jako exponáty v místním mamutím muzeu? Hwangem naklonovaný mamut, se kterým jistojistě vědec počítá, by je mohl doplnit později.

BRAND24


Do čeho investují boháči? Přečtěte si o aktuálním trendu:

Nevíte, co s penězi? Kupte si čtvrtinový podíl kaferského buvola

 Buvol


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).