Menu Zavřít

MasterCard se zaměřil na tlouštíky. Patent pomůže aerolinkám

12. 1. 2017
Autor: Pixabay.com

Vydavatel platebních karet MasterCard představil zajímavý patent. Díky němu už nikdy nemá nastat situace, kdy by v letadle vedle sebe seděli dva cestující s nadváhou.

Přístupy aerolinek k pasažérům s nadváhou se liší. Kupříkladu Air Canada nabízí každému, kdo se prokáže lékařským potvrzením o své obezitě, jednu sedačku zdarma navíc. Ale třeba Hawaiian Airlines byly nedávno nařčeny z diskriminace. A to symbolicky od cestujících z tichomořského ostrova Samoa, kteří patří mezi nejtělnatější národy světa.

Samojské stížnosti se týkaly skutečnosti, že havajské aerolinky přesazovaly cestující přímo v letadle na základě jejich hmotnosti. Aerolinky opatření hájily jako nutné k zajištění bezpečnosti. Těžcí pasažéři soustředění v jedné části letadla zkrátka mohou přinést komplikace při nouzovém přistání. Americké ministerstvo ve sporu dalo za pravdu aerolinkám (byť ty možná ztratily dobré jméno v očích veřejnosti, což je může do budoucna pěkně pálit), ale kdyby měly k dispozici patent společnosti MasterCard, nemusely by takový problém vůbec řešit.

Patent, o kterém je řeč, totiž prozradí aerolinkám už v okamžiku objednání letenky, jakou má cestující hmotnost nebo výšku. Jak to zjistí? Jednoduše – z předchozích platebních transakcí u obchodníků. MasterCard ví, jak velké oblečení či boty si kdysi majitelé platebních karet koupili, a na základě toho odhadne fyzické proporce majitele karty. A nejen jeho, ale všech členů jeho domácnosti. Aerolinky se na informace pochopitelně mohou zeptat cestujících přímo (což se i děje), problém však je, že ti o svých proporcích často klamou. Metoda MasterCard tak má být přesnější.


22 dalších otázek o cestování letadlem. Opravdu nemám po přistání tleskat?

Boeing 777-200LR, který bude létal na lince Emirates z Dubaje do Panamy

MasterCard o patentu korektním jazykem říká, že „analyzuje fyzickou velikost majitele účtu na základě platebních transakcí a umožňuje dopravci toho využít při zasedacím pořádku“. Jak přesně patent funguje, není jasné, MasterCard ho však označuje za dobročinný, protože „může zabránit tomu, aby dva lidé s nadváhou seděli vedle sebe“. Patent byl podán už v roce 2015, veřejnosti byl však odhalen teprve minulý měsíc, píše letecký web Skift.

BRAND24

Vynález je pochopitelně kontroverzní z hlediska ochrany soukromí. V samotném patentu MasterCard píše, že před využitím dat pravděpodobně bude muset získat souhlas držitele karty.

Zda se patent může ujmout v reálném světě, není samozřejmě vůbec jisté. Server Skift to dokonce označil za nepravděpodobné, protože aerolinky o něj nebudou mít zájem. Možná se tak spíše ujme jiný patent evropského výrobce letadel Airbus. Ten chce na paluby letounů instalovat sedačky, u kterých lze měnit velikost.

Hledáte letenku? Najděte ji na LetenkyLevně.cz

Čtěte dále:

Nový vládce evropského nebe: Ryanair loni předčil Lufthansu

Bohaté Indy okouzlil „Uber v oblacích“. Za let v luxusu dají i 7,5 milionu

10 letadel, kterými létají čeští a světoví miliardáři

Boeing 767 Romana Abramoviče. Přezdívka „bandita“ se nevztahuje na podnikatelské metody majitele, ale na charakteristickou siluetu oken pilotní kabiny. Foto: Dmitriy Pichugin, GFDL 1.2 via Wikimedia Commons

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).