Menu Zavřít

Korunka královny Viktorie je na prodej. Do konce roku však jen pro Brity

31. 8. 2016
Autor: wikipedia.org

Britské úřady uvalily dočasné embargo na export diamantové korunky královny Viktorie. Důvodem jsou obavy, že by klenot symbolizující epochu slavné královny mohl skončit v zahraničí. Nejmenovaný soukromý vlastník ji koupil za 5 milionů liber a zažádal o udělení exportní licence.

„Můj drahý Albert má výborný vkus a zařizuje vše, co se týká mých šperků,“ pochvalovala si pro Brity ikonická královna Viktorie počínání svého manžela na řádcích svého soukromého deníku.

Právě její nastávající ji totiž den před jejich svatbou v roce 1840 věnoval korunku, které dala přednost i během slavnostního otevírání parlamentu v roce 1866. Velká korunovační koruna totiž byla podle jejích slov příliš těžká.

Nyní vyvstává riziko, že klenot, který podle britské Reviewing Committee on the Export of Works of Art and Cultural Interest (RCEWA) představuje „klíč k pochopení sebeobrazu mladé Viktorie“, skončí mimo území Velké Británie.

Kupec, který za ní nejmenovanému britskému vlastníkovi nabídl 5 milionů liber (zhruba 158 milionů korun), totiž britské úřady zažádal o udělení exportní licence.

Osobní klenot mocné královny

Viktorie měla kvůli Albertovi ke korunce osobní vztah. Nechala se v ní i portrétovat věhlasným německým malířem Franzem Xaverem Winterhalterem.

„Korunka představuje ikonický klenot stěžejního období britské historie,“ sdělil médiím britský ministr kultury Matt Hancock. „Doufáme, že jej budeme schopni udržet ve Spojeném království tak, aby se z něj v následujících letech mohla těšit i veřejnost“, dodal.

Korunka královny Viktorie by mohla skonči v rukou zahraničního kupce.

Korunka královny Viktorie se do konce roku do zahraničí nepodívá. (Foto: Pinterest)

Svá slova potvrdil Hancock i činy. Jeho úřad totiž na doporučení RCEWA uvalil na klenot zákaz vývozu ze země platný do prosince tohoto roku. Podle spekulací britských médií se vláda zákazem snaží povzbudit kupce z řad domácích investorů.

Není ale jasné, jak bude reagovat v případě, že se takový zájemce, který by astronomickou sumu přeplatil, nenajde. Zda prodlouží zákaz, nebo nejmenovaného kupce vyplatí ze státní kasy.

Korunka vykládaná safíry a diamanty je 4,5 palce široká. Obruč je ze stříbra a zlata. Na zakázku prince Alberta ji zhotovil zlatník Joseph Kitching za tehdejších 415 liber spolu s broží.

Korunka měnila své vlastníky v rámci královské rodiny. Její dočasnou držitelkou byla například královna Marie (1910-1936), manželka britského panovníka Jiřího pátého. Během dvacátého století však byla prodána londýnskému obchodníkovi, který ji přeprodal do rukou současného vlastníka.

BRAND24

Čech držitelem nejcennějších známek světa. Přečtěte si:

Sto milionů za Mauricia. Nejcennější známky světa koupil český investor

Návštěvnice si prohlíží zvětšené faksimile mauriciů na mezinárodním veletrhu Sběratel na pražském Výstavišti (12. září 2003).

Přečtěte si o současné situaci na trhu s uměním:

Sotheby’s zvyšuje zisky a plánuje průlom v „digitálu“

Trh s uměním upadá, netáhnou drahé kusy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).