Menu Zavřít

Sto milionů za Mauricia. Nejcennější známky světa koupil český investor

16. 8. 2016
Autor: čtk

Nejcennější dvojici poštovních známek světa, Modrého a Červeného Mauricia, koupil český investor. Identita nového majitele ani kupní cena nejsou známy. Podle odhadů by se cena mohla pohybovat okolo sta milionů korun. Možnost prohlédnout si obě známky by veřejnost mohla mít v rámci Světové výstavy Praga 2018.

Informaci o nákupu Modrého a Červeného Mauricia potvrdil soudní znalec David Kopřiva, který se jako expert podílel na konzultacích pro nového majitele. Jméno kupce, stejně jako identitu prodávajícího ale neprozradil.

Podle Kopřivy je kupcem významný český sběratel a investor z Prahy. Známky koupil v zahraničí. „Jednalo se o privátní obchod, nikoli o aukci,“ dodal.

BRAND24

Dosud neznámá je kupní cena známek. „Můj odhad je kolem sta milionů korun. Cena jistě není daleko od toho,“ řekl Kopřiva Hospodářským novinám.

Známky označované jako Modrý a Červený Mauricius byly vydány v roce 1847 na ostrově Mauricius a patří tak k nejstarším poštovním známkám světa. Obě barevné varianty nesou podobiznu královny Viktorie.

Modrý a Červený Mauritius
- Mezi laickou veřejností jsou nejpopulárnějšími známkami světa.

- Modrý Mauritius se objevil společně se známkou červené barvy v roce 1847 jako první emise stejnojmenné britské ostrovní kolonie a jeho nominální hodnota byla dvě pence. Červený Mauritius měl nominální hodnotu jedné penny.

- Obě barevné varianty nesou podobiznu královny Viktorie a navrhl je Joseph Osmond Barnard.

- Každá z nich byla vydána v počtu pouhých pěti set kusů. Mnoho z nich bylo použito na pozvánkách k plesu, které posílala manželka tehdejšího britského guvernéra Mauricia sira Williama Gomma.

- V současnosti existuje ve světě asi 12 exemplářů modré barvy, dva z nich jsou ve sbírce britské královny Alžběty II. Exemplářů Červeného mauritia je na světě asi 14.

- V ČR byl Modrý Mauritius k vidění naposledy na světové výstavě poštovních známek Praga 2008. Možnost prohlédnout si obě známky by veřejnost mohla mít v rámci Světové výstavy Praga 2018.

- Nejvzácnější exempláře jsou na takzvané „Obálce z Bordeaux“, kde je nalepena jak modrá, tak červená známka. V roce 1993 ji na aukci koupil anonymní sběratel, zaplatil za ni pět milionů dolarů (119,6 milionu korun).
Přečtěte si, jak se daří světové jedničce na trhu s uměním:

Sotheby’s zvyšuje zisky a plánuje průlom v „digitálu“

Aukční dům Sotheby's je nejstarší a nejznámější na světě

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).