Menu Zavřít

Eugenika v Tennessee: soudce nabízí trestancům svobodu za sterilizaci

26. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

V americkém státu Tennessee dostávají vězni netradiční nabídku - zkrácení trestu, pokud podstoupí vasektomii, v případě žen zavedení antikoncepčního tělíska. Soudce Sam Benningfield svůj nápad cílí na drogově závislé recidivisty.

Soudce Benningfield řekl televizní stanici NewsChannel5 (NC5), že se k tomuto kroku rozhodl poté, co se v soudní síni opakovaně setkával se stejnými obžalovanými především z drogových deliktů. Ti měli často kvůli svému trestnímu rejstříku problém najít si práci a platit alimenty na děti. Což je přivádělo opět před soudce Benningfielda. Jeho idea má přerušit tento cyklus. Benningfield by považoval za úspěch „i kdyby se jenom dvě nebo tři děti nenarodily pod vlivem drog“.

„Doufám, že je (odsouzené) povzbudím k převzetí osobní odpovědnosti a dám jim šanci, aby nebyli zatížení dětmi, až budou na svobodě,“ řekl Benningfield v rozhovoru pro NC5. A někteří vězni ji už využili. Od května podle NC5 zákrok podstoupilo 32 žen, kterým bylo implantováno podkožní antikoncepční tělísko Nexplanon. S vasektomií souhlasilo 38 mužů.


Viděli všechno. „Čističi“ facebooku nemají o lidstvu iluze

Mazací pracoviště Facebooku v Berlíně


Mluvčí místního odboru zdravotnictví Shelley Walker ve vyjádření pro list The Washington Post popřela, že by její úřad hrál v této praxi jakoukoliv roli. Podle ní odbor zdraví nabízí antikoncepční pomůcky na dobrovolné bázi. V žádném případě se ovšem nejedná o dohody typu něco za něco. Od začátku roku dostalo podle mluvčí šest žen antikoncepční tělíska a vasektomie neproběhla žádná.

S touto praxí zásadně nesouhlasí státní návladní Bryant Dunaway. Podle něj je postup neetický a možná nelegální. „Znepokojuje mne to, můj úřad tento postup nepodporuje,“ řekl Dunaway NC5. Zaměstnancům svého úřadu zakázal se na této praxi jakkoliv podílet. Také lidskoprávní Svaz na ochranu amerických občanských svobod (ACLU) tuto nabídku odsuzuje.

BRAND24

Vyjádření ACLU
„Nabídka takzvané volby mezi odnětím svobody a nucenou antikoncepcí nebo sterilizací je neústavní. Takováto volba porušuje základní ústavní právo reprodukční samostatnosti a tělesné integrity tím, že manipuluje intimní rozhodnutí o tom, zda a kdy mít dítě, vnucováním nepříjemného lékařského zákroku na jedincích, kteří ho nemají možnost odmítnout. Soudci mají důležitou roli v naší komunitě – dohled nad reprodukční schopností jednotlivců by neměl být součástí té role.“

Joe Patrice, právník a autor justičního blogu Above the Law, označil Benningfieldův přístup za zpátečnický a archaický. „Soudce Bennigfield se snaží zabránit zločincům mít zločinné děti. Pravděpodobně má znalosti frenologie a pozná miminko s predispozicí pro zločin na první pohled,“ napsal Patrice.

Přečtěte si také:

Zbraně podle studie zabijí v Americe 1300 dětí za rok

Za hodinu sexu měsíční mzda. Tisíce Venezuelanek si vydělávají v Kolumbii

Trump versus Amerika


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).