Menu Zavřít

Stát přezkoušel špičkové insolvenční správce. Licenci obhájila polovina

31. 7. 2018
Autor: čtk

Ministerstvo spravedlnosti ještě pod vedením Roberta Pelikána zavelelo k pročistění prostředí insolvenčních správců. Součástí této iniciativy je i zavedení zkoušek pro špičku oboru, tedy zvláštní insolvenční správce, kteří mohou vypořádávat bankroty mamutích firem. Laťku zřejmě úřad nasadil příliš vysoko, protože zkoušku zatím úspěšně absolvovala jen polovina z nich. Neúspěšným a těm, kteří se nedostavili, se srpnem zaniká licence.

Správci se zvláštním povolením řídí bankroty firem s obratem nad 100 milionů korun a finančních institucí. K zavedení zkoušek, které mají prověřit jejich kompetence, se ministerstvo spravedlnosti odhodlalo loni. Obsahem je modelový případ bankrotu velké společnosti, ale třeba i ověření znalosti angličtiny, protože u takto velkých podniků je vždy možné očekávat mezinárodní obchodní vztahy.

Těžko říci, která z částí zkoušky dělá dosavadním správcům se zvláštním statusem větší problémy, ale jak uvádí web seznamzprávy.cz, zkoušku zatím zvládlo 17 z 35 správců, kterým byla pětiletá licence udělena v roce 2013. Celkem dosud licenci drželo 39 správců.

„Devět správců ve zkoušce neuspělo, čtyři dosud nepožádali o její vykonání či vzali žádost zpět. Pět jich mělo možnost zkoušku vykonat 25. a 27. července, ale nedorazili,“ cituje web mluvčí ministerstva spravedlnosti Terezu Svobodovou. Neúspěšní mají dva opravné pokusy, ale ke zkoušce mohou znovu za šest měsíců.

Mezi úspěšnými absolventy zkoušky, kteří jsou tak nadále držitele licence, je například Lee Louda, který vešel ve známost jako insolvenční správce krachující OKD.

Známá jména jsou i na straně neúspěšných. Například Petra Hýsková, která se zviditelnila nepovedeným účinkováním v případu zkrachovalé farmy herce Boleslava Polívky či problematickým vypořádáváním insolvence vědeckého parku Nupharo, který spolkl i 300milionovou státní dotaci.

CIF24

S nepořízenou odešla i členka představenstva České advokátní komory Lenka Vidovičová, šéfka Unie spolků insolvenčních správců Eva Hepperová či Jiří Švihla, správce v bankrotu firmy Key Investments, která přiměla k mimořádně nevýhodným investicím i některé pražské městské části.

Dále čtěte:

Ani napodruhé to nevyšlo. Vydražitel Poldi kladenskou huť nekoupí

Sobotku překvapilo, že OKD nakonec získal Bakala. Prodej byl podle něj ale v pořádku

Pomoc při reogranizaci. Do Vítkovic Mechaniky vstoupí Ulčákův Supermetal


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).