Menu Zavřít

Zuckerberg chce „globálně odpovědnější“ Facebook. Věří mu to ještě někdo?

17. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Mark Zuckerberg chtěl monopolizovat internet v Indii, prostřednictvím cenzorského softwaru plánuje návrat na čínský trh a v poslední době musí snášet také kritiku, že jeho Facebook se svými uživatelům na míru šitými algoritmy přispívá k hrocení a radikalizaci společenských nálad. I proto možná sepsal manifest, ve kterém slibuje, že se Facebook změní, bude více "společensky odpovědný" a vůbec více "pro dobro nás všech".

Ve svém manifestu popisuje budoucí vizi Facebooku, který by podle něj měl lidi spíše spojovat než rozdělovat. „Lidé by se měli spojovat, a to globálně,“ píše Zuckerberg.

„Budujeme svět, který opravdu chceme?“ ptá se. Lidstvo si, jak šéf Facebooku naznačuje, vždy ne zcela uvědomuje výhody, které mu přináší globální vazby. A právě na nich podle Zuckerberga stojí i Facebook, který má komunity po celém světě propojovat. „Na celém světě vidíme zrod hnutí, která usilují o to se z globalizačních procesů stáhnout,“ stěžuje si a implicitně naráží na politiku Donalda Trumpa a brexit. V takových nelehkých časech je podle něj důležité vytvořit sociální infrastrukturu směřující k vybudování globální komunity. „Ta bude pracovat pro dobro nás všech,“ ujišťuje Zuckerberg.

Zuckerbergova líbivá iniciativa ovšem ve světle toho, jak Facebook funguje a co vše je ochoten pro zisk a další expanzi udělat, trochu bledne. Není to tak dávno, kdy například chtěl v Indii prostřednictvím lákavé nabídky internetu zdarma místní síť informačně monopolizovat, o potenciálních tučných ziscích z reklamy nemluvě.


Facebook má k demokracii daleko, tvrdí král počítačových pirátů. Čtěte:

Facebook jako stát a Zuckerberg jako neomezený vládce

Mark Zuckerberg


Podle Zuckerberga bude Facebook v budoucnu budovat komunity a angažovat se v sociální oblasti a občanské sféře. Jak tomu ale rozumět, když před několika měsíci prosákla do médií informace, že speciálně pro čínský trh nechal Zuckerberg vyvinout cenzorský software, který má s přihlédnutím k zájmům místní komunistické garnitury nepohodlné informace čínským uživatelům na sociální síti filtrovat? Důvod je prostý: záměr vrátit se na perspektivní čínský trh.

A chce se s lidmi vůbec spojit i sám Zuckerberg, když kolem svého prázdninového rezortu na Havaji staví téměř dvoumetrovou zeď? Zhruba před půl rokem zase způsobila poprask fotografie, jak nekorunovaný král nejpočetnějšího státu světa Zuckerberg (Facebook má v současnosti dvě miliardy uživatelů) osobně zalepuje webovou kameru na svém počítači izolepou.


Ve Facebooku prý řádila propaganda. Čtěte:

Facebook má ministerstvo propagandy, tvrdí bývalý zaměstnanec


Do role spasitele a filantropa se Zuckerberg stylizuje často, ostatně není mezi technologickými miliardáři žádnou výjimkou. S přihlédnutím k miliardám, které z Facebooku do Zuckerbergovy kapsy plynou z reklamy a komerčního využití osobních údajů, lze jen znovu připomenout, že Facebook je pořád především soukromá firma, což Zuckerberg ve svém dopise komunitě logicky nezmiňuje. To přitom ještě nemluvíme o možném mocenském využití tzv. „big data“ v rámci předvolebního boje, viz příklad britské firmy Cambridge Analytica, které k sestavení profilu voliče údajně stačí jen minimum Facebookem poskytnutých údajů.

Facebook tak stále, manifest nemanifest, není o demokracii a budování komunit rozhodně tolik jako o peněžence svého sebevědomého šéfa.

BRAND24

O Marku Zuckerbergovi čtěte více:

Zuckerberg popírá své politická ambice. Prezidentem být nechci, vzkazuje

Dostaňte víc lidí na internet, vyzval světové vůdce Zuckerberg

Ukradená virtuální realita? Zuckerberg půjde před soud

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg si hraje ve virtuální realitě.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).