Menu Zavřít

Zisk největší švýcarské banky UBS klesl ve čtvrtletí o 61 procent

28. 10. 2016
Autor: čtk

Největší švýcarské bance UBS klesl ve třetím čtvrtletí zisk na 827 milionů švýcarských franků (20,6 miliardy Kč) z 2,1 miliardy franků ve stejném období předchozího roku. Loňské hospodářské výsledky podpořilo daňové zvýhodnění ve výši 1,3 miliardy švýcarských franků (CHF). Zisk před zdaněním naopak stoupl o 11 procent na 877 milionů CHF díky silnému výkonu na domácím trhu a snížení nákladů.

Banka současně zvýšila rezervy na budoucí náklady na právní spory spojené s prodeje cenných papírů krytých hypotékami. Rezervy stouply na 1,41 miliardy dolarů (35 miliard Kč) z 988 milionů USD na konci června.

Provozní příjmy se snížily o dvě procenta na 7,03 miliardy CHF. Příjmy z obchodů s akciemi klesly o 16 procent, zatímco příjmy z obchodů s devizami a dluhopisy stouply o pět procent.

Provozní zisk před zdaněním v divizi správy majetku bohatých klientů klesl o 21 procent na 504 milionů CHF. UBS je podle výše spravovaných peněz největším správcem majetku bohatých klientů na světě.

Banka varovala, že objem transakcí i nadále zůstává nízký kvůli makroekonomické nejistotě a politickému napětí. Problémy způsobují také úrokové sazby, které jsou nižší, než se čekalo, a v některých případech i negativní. Tyto podmínky se zřejmě v dohledné době nezmění.

UBS netěžila jako americké banky z růstu příjmů v divizi investičního bankovnictví. Její aktivity se totiž podle Reuters více soustředí na akcie, zatímco americkým bankám rostly příjmy hlavně díky obchodům s dluhopisy.

Přečtěte si i další čtvrtletní výsledky bank a firem:

Výrobce elektromobilů Tesla poprvé za tři roky vykázal zisk

BRAND24

Deutsche Bank se překvapivě vrátila k zisku, vydělala 7,5 miliardy

Zisk Samsungu klesl kvůli potížím s Galaxy Note 7 téměř o třetinu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).