Menu Zavřít

Výrobce elektromobilů Tesla poprvé za tři roky vykázal zisk

27. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors vykázal poprvé za více než tři roky čtvrtletní zisk. Firma ve třetím čtvrtletí vydělala 21,9 milionu dolarů (přes půl miliardy Kč) po ztrátě 229,9 milionu dolarů ve stejném loňském období. Zakladatel a generální ředitel společnosti Elon Musk navíc uvedl, že Tesla by mohla být zisková také ve čtvrtém čtvrtletí.

Tržby společnosti se více než zdvojnásobily na 2,3 miliardy dolarů. Firma ve třetím čtvrtletí dodala zákazníkům rekordních 24.821 elektromobilů. Nadále předpokládá, že v celém letošním roce dodávky stoupnou na téměř 80 tisíc vozů z loňských 50 tisíc a pěti set vozů.

Šéf Tesla Motors by rád dobyl Mars. Čtěte o tom:

4 kroky ke kolonizaci Marsu. Musk představil plán

Soukromá společnost SpaceX vyvíjí obří raketu a vesmírnou loď k přepravě velkého množství lidí a nákladu na Mars s konečným cílem rudou planetu kolonizovat.

Tesla nyní vyrábí dva modely s elektrickým pohonem. Jsou to sedan Model S a sportovně-užitkový vůz Model X, který se začal prodávat loni v září. Koncem března firma představila nový elektromobil Model 3, jehož základní cena bude 35 tisíc dolarů (zhruba 867 tisíc Kč). Automobil si již objednaly statisíce lidí, ačkoli firma začne vůz dodávat zákazníkům až koncem příštího roku.

Růst tržeb ve třetím čtvrtletí pomohl kompenzovat náklady spojené s připravovaným uvedením elektromobilu Model 3 na trh. Musk uvedl, že firma kvůli tomuto modelu nebude potřebovat žádný dodatečný kapitál. Nevyloučil však, že Tesla časem k navýšení kapitálu přikročí. „Mohou se stát nečekané negativní události,“ upozornil.

Vývoj akcií společnosti Tesla Motors (Foto: Euroinvestor)


Čtěte další zprávy o automobilce Tesla Motors a jejích partnerech a konkurentech:

Panasonic a Tesla budou spolupracovat při výrobě solárních článků

Německý regulátor zakázal Tesle značku Autopilot

BRAND24

Porazíme Teslu, tvrdí trojice bratrů z Rakouska

Výzva pro Teslu: Bolt slibuje delší dojezd


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).