Menu Zavřít

Vlastník Třineckých železáren podal nabídku na slovenské ocelárny

6. 12. 2016
Autor: ČTK

Moravia Steel, slovenský majitel Třineckých železáren, minulý týden předložil nabídku na U.S. Steel Košice. Za slovenské ocelárny nabídl údajně 1,3 miliardy eur (35,1 miliardy korun), americký vlastník by si ale představoval cenu o 200 milionů eur vyšší.

Největší slovenské železárny jsou na prodej. Přestože se zavázali provozovat je ještě minimálně dva roky, chtějí se američtí vlastníci společnosti U.S. Steel Košice v nejbližší době zbavit. Třinečtí oceláři projevili o podnik zájem už na konci loňského roku. Tehdy se však s Američany nedohodli na kupní ceně. Aktuální předložení nabídky týdeníku Euro potvrdil člověk obeznámený se situací v Třineckých železárnách.

Ačkoli ani jedna z firem nechce jednání komentovat, námluvy potvrzují lidé z košických odborů. Ti se na americké vedení podniku zlobí, protože je z klíčových jednání vynechávají. „I když je více než jisté, že korporace nabídla košické železárny k prodeji, vedení společnosti o této problematice s námi nekomunikuje a považuje nás při tak důležitém obchodě za nepodstatné. To však v budoucnu může být problém,“ varoval v rozhovoru s týdeníkem Euro předák košických hutních odborářů Mikuláš Hintoš.

Podle slovenského deníku Sme nehodlá U.S. Steel prodat svou slovenskou divizi za méně než 1,5 miliardy eur (40,5 miliardy korun). List napsal, že Moravia Steel nabídla asi 1,3 miliardy eur (35,1 miliardy korun) a nyní se čeká, zda americká korporace sleví ze svých požadavků nebo některý ze zájemců zlepší nabídku. Podle deníku se o ocelárny zajímá i čínský koncern Hesteel Group.

Otázkou bude také, jak se k eventuálnímu obchodu postaví kabinet Roberta Fica. Ten podniku v rámci memoranda z roku 2013 přidělil balík státní pomoci s podmínkou, že americká korporace zůstane majitelem U.S. Steel Košice alespoň do konce roku 2018 a nebude propouštět. Druhou část závazku už podnik porušil, když od začátku letošního roku propustil několik set zaměstnanců.

Podle zdrojů zevnitř košické továrny podnik opakovaně navštívila také delegace ruské ocelářské společnosti Metalloinvest, patřící oligarchovi Alisheru Usmanovi. Rusové, stejně jako nejmenovaní čínští investoři však údajně po procesu due diligence konkrétní nabídky nepředložili.

Skupina Moravia Steel, která vlastní Třinecké železárny, je ovládána skupinou slovenských miliardářů – Tomášem Chrenkem, Jánem Moderem, Evženem Balkem a Márii Blaškovou.

Čtěte dále:

Chrenkova expanze: Agel převzal tři slovenské nemocnice

BRAND24

Tržby hutních firem klesly pod 200 miliard

Tuzemským ocelárnám se nedaří, může za to nadbytečná produkce v Číně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).