Menu Zavřít

V Krkonoších přibude další pivovar. Vyroste v nové Sokolské boudě

27. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Boom minipivovarů se nevyhýbá ani nejvyššímu českému pohoří. Martin Kulík, majitel Skiareálu Malá Úpa, postaví novou varnu v Sokolské boudě na vrcholu Černé hory.

Jak zjistil web Euro.cz, s výstavbou restauračního pivovaru počítá projekt nové Sokolské boudy. Práce by se měly rozjet už v letošním roce. Na místě dnešní čtyřpodlažní rekreační chaty vznikne hotel se zhruba šedesátkou lůžek a velkou restaurací vybavenou pivovarem.

„Výstav bude malý, pivovar bude vařit jen speciál pro Sokolskou,“ upřesňuje Martin Kulík. Kulík nehodlá založit novou značku, půjde prý o rozšíření výroby jeho dalšího Pivovaru Trautenberk. Ten už funguje od roku 2015 na Horní Malé Úpě v bývalé Tippeltově boudě.

Kdysi výstavní Sokolská bouda stojící na okraji Krkonošského národního parku patří Kulíkovi od roku 2008. S rozsáhlou rekonstrukcí mu pomůžou další investoři. Ať už Richard Kirnig, majitel Skiresortu Černá hora - Pec, či miliardář Tomáš Němec. Termín otevření nové Sokolské zatím nikdo z nich neupřesnil. Zádrhelem je krkonošské počasí, stavět se dá jen čtyři až pět měsíců ročně.


Přečtěte si o Lipanu, jednom z prvních minipivovarů v Česku:

Jan Papula, pivovar Lipan


I když nový pivovar vznikne v úctyhodné výšce 1270 metrů, o nejvýše položenou výrobnu piva v Česku nepůjde. Prim bude stále patřit několik kilometrů vzdálenému Paroháči. Ten sídlí v prostorech Luční boudy ještě o 140 metrů výš.

BRAND24

Pražský developer Martin Kulík, majitel firmy Rodop, ovšem pivovary nebuduje jen v Krkonoších. Stojí i za značkou Hostivar, která vaří v architektonicky ceněné budově na pomezí Hostivaře a Horních Měcholup od roku 2011. A protože kapacita dva tisíce hektolitrů už nestačí, vedle Hostivaru nyní vzniká další pivovar.

Sokolská bouda
Stavba dřevěné boudy u vrcholu Černé hory začala v roce 1928, tedy v roce zahájení provozu kabinové lanovky.
Během druhé světové války posloužil čtyřpodlažní hotel jako rekreační a výcvikové místo pro sabotážní Hitlerovy jednotky Freikorps.
Většina pamětníků má boudu spojenou s levným turistickým ubytováním, v zimě hostila především lyžařské kurzy.
Úpadek Sokolské boudy, o níž architekti mluví jako o největším českém srubu se samonosnou roubenou konstrukcí, přinesla 90. léta a privatizace. Zmar došel tak daleko, že hotel fungoval i jako stáje pro zvířata.
Ruinu, do níž prší a sněží, získal v roce 2008 Martin Kulík. Rekonstrukce už prý není možná, proto bude letos bouda zbořena a na jejím místě vyroste nový hotel s pivovarem.

Čtěte také:

Na přehradu, nebo radši na pivo?

Prodáno. Pivovar v Krásném Březně koupil ústecký Docklock


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).