Na přehradu, nebo radši na pivo?

Ondřej Stratilík 09. září 2016, 15:51  -  Ondřej Stratilík
09. září 2016, 15:51

Do konce léta zbývá posledních pár dnů, takže je tady poslední šance vyrazit k vodě. Výlet k hostivařské přehradě si navíc můžete vyšperkovat i návštěvou nepřehlédnutelného minipivovaru Hostivar.

Loni v létě jsem se Jana Šuráně, prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů, ptal, jaký podnik mu v poslední době zůstal v paměti. Doporučil dva středočeské. Jeden v Lobči na Kokořínsku (k tomu se dostaneme někdy příště) a pražský Hostivar (Lochotínská 656). Nejen díky pivu, ale i jeho architektonickému řešení.

V roce 2013 jej postavil pražský developer Martin Kulík, který mimo jiné stojí i za sesterským krkonošským minipivovarem Trautenberk na Malé Úpě. Vkusná a střídmá podoba budovy Hostivaru, kde se prolínají velké skleněné plochy, dřevěný masiv a pohledový beton, vznikla v ateliéru ADR Petra Koláře a Aleše Lapky. Architekti se podepsali i pod projekt Kulíkovy horské chaty na svahu v Horní Malé Úpě.

Ale zpátky do Prahy. První várku v Hostivaru udělali v únoru 2013. Díky tomu, že technologie umožňuje vařit nejen českou spodně kvašenou klasiku, ale i svrchně kvašená piva, pustil se sládek Jan Tržil také do ejlů.

Svrchně kvašené speciály jsou tu dobrým zpestřením, Hostivar své kvality ovšem nejlépe dokazuje na spodně kvašených. A řeč je i o lehké Cyklistické osmičce. Osmistupňové pivo podle informací sládka vzniká i z německého chmelu Polaris a marocké máty.

Jde o ideální volbu pro letošní poslední horké dny. Přestože má nízký alkoholový náboj, zdobí jej hořkost i svěžest. Rozhodně nejde o žádnou náhražku pro ty, kdo do Hostivaru přijeli na kolem nebo autem, ale povedené pivo, které chutná i večer doma.

A ještě novinka na závěr. Letos v květnu začali akcionáři Hostivaru stavět nedaleko druhý pivovar. Podle prvních informací by měl nabídnout velkou restauraci i pekárnu.

Aktuálně na čepu
Cyklistická osmička (lehké spodně kvašené pivo)
Světlá jedenáctka (spodně kvašený ležák)
Polotmavá dvanáctka (ležák s přídavkem karamelového sladu)
Světlá třináctka (spodně kvašený speciál)
Patnáctka (silnější svrchně kvašené pivo)
(Stav k 5. září 2016)

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Obtěžují vás nevyžádané telefonáty? Návod, jak se jim vyhnout
O 20 % víc než loni: ceny bytů opět rostou
Mají Češi na elektromobil? Hyundai hodlá rozšířit dojezd až na 500 kilometrů
Víte, kdo vlastní vaši banku? Ital, Rus, Rakušan, nebo Čech?
Auta
Nové BMW Z4 slibuje svobodu, ale počkáte si na ni až do…
Kouzlo bohaté sklizně: Zkusili jsme, jak se řídí moderní kombajn
Jeden Velorex 16/250 se dostal až do Chicaga. Teď je po renovaci a stojí přes 300 tisíc
Nokia 8 je tady. Znovuzrozená značka konečně představila špičkový telefon
Continental znovu vynalezl kolo, aby mohly elektromobily lépe brzdit
Technologie
Asus se úplně zbláznil. Uvedl 6 až 12 nových Zenfonů 4
GPS, laser a bohatá sklizeň: Zkusili jsme, jak se řídí moderní kombajn
Postrach fotografů a fotobank. Google umí perfektně odstranit vodoznak
Intel: top Coffee Lake má o 11 % lepší výkon v jednom vlákně. Kvůli AMD přejmenuje čipset
Evleaks kazí překvapení dalším Korejcům. Takhle bude vypadat LG V30
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít