Menu Zavřít

Ukrajinský paradox: uhlobaron Achmetov potřebuje polské uhlí

2. 1. 2017
Autor: ČTK

Ukrajinský oligarcha Rinat Achmetov oznámil záměr dovážet uhlí z Polska pro své elektrárny. Pán Donbasu nemá přístup ke svým dolům ve válečné oblasti. Vleklý konflikt ho tvrdě zasáhl.

Společnost DTEK provozující elektrárny po celé Ukrajině přichází o zásoby paliva. Rozhodla se proto zásobit komoditou z Polska. Firmě nejbohatšího Ukrajince nedělají vrásky jen boje v Donbasu, kde vlastní uhelné doly. Nízké prosincové teploty v jeho teplárnách pohltily o 35 procent víc uhlí, než tomu bylo loni.

„S cílem stabilizovat výrobu elektřiny se DTEK rozhodl koupit další dávku paliva v Polsku,“ oznámil v prohlášení zveřejněném na internetových stránkách skupiny obchodní ředitel DTEK Vitaly Butenko.

Do svých elektráren chce ukrajinská firma dopravit do února 100 tisíc tun polského uhlí. V říjnu se už zásobila 150 tisíci tunami suroviny z Polska.

Ukrajinská krize a válečný konflikt na východě země zasáhly Achmetova tvrdě. Přišel o přístup k některým dolům, boje se přímo dotkly jeho ocelárny či fotbalového stadionu v Doněcku.

Od počátku krize na východě Ukrajiny přišel oligarcha odhadem o pět miliard dolarů. Kromě samotných bojů byznys poškozuje i jeho politická angažovanost. Achmetov dlouho podporoval exprezidenta Viktora Janukovyče.

Uhlobaron a majitel hokejového i fotbalového klubu z Doněcka je v ukrajinské politice aktivní od devadesátých let. V roce 1997 přesvědčil tehdejšího ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, aby z „recidivisty“ Janukovyče udělal gubernátora Doněcké oblasti.

Od té doby Achmetov Janukovyče tlačil až na nejvyšší místa. Za odměnu se mu dostávalo lukrativních obchodů se státem a vstřícnosti policejních orgánů. Achmetov podniká od roku 1995, kdy založil Doněckou městskou banku.

Postupně se stal nejvlivnějším podnikatelem v Donbasu, díky politickým kontaktům výhodně privatizoval státní průmyslové podniky. V roce 2000 založil konglomerát SCM Holdings, do kterého vložil přes devadesát svých společností.

Po oranžové revoluci v roce 2004 se k moci dostali političtí odpůrci Janukovyčovy Strany regionů, Viktor Juščenko a Julija Tymošenková. Blízký spolupracovník Achmetova Boris Kolesnikov byl zatčen a obviněn z vydírání, finanční úřady začaly prošetřovat společnosti SCM Holdings a samotný Achmetov byl vyšetřován kvůli vraždám ze začátku devadesátých let.

Oligarcha odešel na několik měsíců do Ruska a Monaka. Všechna obvinění byla během roku 2006 stažena a Achmetov získal imunitu, když byl ve volbách v roce 2007 zvolen do ukrajinského parlamentu na kandidátce Strany regionů. V parlamentu však nezasedal, byl přítomen jen na první schůzi.

BRAND24

Po změně politiky a válečném konfliktu s Ruskem podporovanými separatisty o přízeň státu přišel. Zároveň však vybudoval vlastní milice, které se pokouší obnovit bezpečnost v bojové zóně.

Čtěte také:

Asociační dohoda s Ukrajinou je blíže. Nizozemci dostali záruky

České podniky se vracejí na ukrajinský trh. Export roste o 42 procent

Ukrajinci, vítejte. Pracovní trh potřebuje novou sílu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).