Menu Zavřít

Test Hedvábné stezky: do Británie dorazil první nákladní vlak z Číny

18. 1. 2017
Autor: čtk

Do Londýna dnes poprvé přijel nákladní vlak, který přímo spojuje Čínu s Británií. Projekt je součástí čínského ambiciózního plánu nové Hedvábné stezky k posílení obchodních vztahů s Evropou. Informovaly o tom britské weby.

Přes 30 vagonů přivezlo náklad oděvů, tašek a dalšího spotřebního zboží z obchodního centra I-wu ve východočínské provincii Če-ťiang. Trať o délce 12 tisíc kilometrů vlak překonal za plánovaných 18 dní. Vzhledem k různému rozchodu kolejí v jednotlivých zemích bylo nutné náklad několikrát překládat a měnit lokomotivy i vagony.

Levněji než letadlem, rychleji než po moři

Toto železniční spojení je o čtyři pětiny levnější než letecká přeprava a o 30 dní rychlejší než plavba lodí, řekl serveru ITV Fang Sü-tung, manažer investiční skupiny Tchien-meng Industrial Investment. Vlak bude zpočátku jezdit jednou týdně, než se zjistí, jaká bude poptávka.


O přímém železničním spojení mezi Čínou a Británií čtěte více:

Čína zahájila provoz na železniční nákladní trase do Londýna


Trasa vede z Číny přes Kazachstán, Rusko, Bělorusko, Polsko, Německo, Belgii a Francii tunelem pod kanálem La Manche do Británie. Čínské státní železnice již provozují nákladní dopravu mezi Čínou a některými jinými evropskými městy, například Hamburkem a Madridem. Londýn bude patnáctým evropským městem, které se připojí k nové Hedvábné stezce, uvedl zpravodajský server BBC.

Bývalý britský premiér David Cameron si Čínu velmi předcházel a jeho plánem bylo udělat z Británie hlavní bránu pro vstup čínských investic na Západ. Jeho nástupkyně Theresa Mayová na něj navazuje a v rámci přípravy na odchod země z Evropské unie usiluje o získání miliard dolarů čínských investic, uvedla agentura Reuters.


O čínském projektu nové Hedvábné stezky čtěte více:

BRAND24

Ožívá gigantický projekt nové Hedvábné stezky. Pohltit má na bilion korun

 Kontejnery připravené k přepravě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).