Menu Zavřít

Tesla poprvé vydala dluhopisy. Na produkci Modelu 3 získala 40 miliard

15. 8. 2017
Autor: ČTK

Americká automobilka Tesla má za sebou premiéru na dluhopisovém trhu. Na podporu výroby Modelu 3 chtěla získat 1,5 miliardy dolarů (33 miliard korun), zájem investorů byl nakonec ještě o 300 milionů dolarů větší. Neodradily je ani rekordně nízké výnosy.

Výrobce elektrických aut dosud nabízel investorům opci na akcie, tentokrát se však poprvé vydal jinou cestou a vydal nezajištěné dluhopisy se splatností osm let. Ratingové agentury Moody’s a S&P je ohodnotily na B3, resp. B-, čímž je zařadily do kategorie spekulativního ratingu. Vzhledem k tomu je výnos nastavený na 5,3 procenta rekordně nízký.

Investoři se však na první pohled nevýhodnými podmínkami nenechali odradit a nakoupili dluhopisy za 1,8 miliardy dolarů. Pomohl k tomu i zakladatel společnosti Elon Musk. Podle agentury Bloomberg minulý týden v rámci čtyřdenní prodejní kampaně vedl telefonický hovor s několika potenciálními kupci, kteří se sešli v hotelu na Manhattanu. Během několika hodin je dokázal přesvědčit k nákupu v celkové výši 600 milionů dolarů.

Vývoj hodnoty akcií Tesly:

Tesla Chart

Zdroj: IEconomics.com

Získané prostředky využije Tesla na zrychlení produkce netrpělivě očekávaného Modelu 3. Poptávka po novém elektrickém autě stále roste, Tesla už eviduje půl milionu objednávek. Musk už dokonce svým zaměstnancům na konci července řekl, že z hlediska produkce je v příštích šesti měsících čeká peklo, protože se výroba bude muset rapidně zrychlit. Kolem prosince by se mělo měsíčně vyrobit až dvacet tisíc aut.

Další Muskovy plány jsou ještě ambicióznější: v roce 2018 chce vyrobit 500 tisíc aut, o dva roky později už milion. Za celý loňský rok jich přitom Tesla vyrobila „jen“ 84 tisíc.

Tesla ve druhém čtvrtletí prohloubila ztrátu o 15 procent na 336 milionů dolarů (7,4 miliardy korun), z velké části právě kvůli přípravě na prodej Modelu 3. Příjmy však zdvojnásobila na 2,8 miliardy dolarů. Letos se na tři měsíce stala nejhodnotnější automobilkou v USA, než ji znovu předběhla společnost General Motors.

Model 3 je pro Teslu prvním produktem hromadné výroby. Prvních 30 vozů už sjelo z výrobní linky a dostalo se k zákazníkům, kterými jsou zatím jen zaměstnanci firmy. Čtyřdveřový sedan bude prodáván za 35 tisíc dolarů (780 tisíc korun).

BRAND24

Musk je pro zavedení univerzálního základního příjmu. Čtěte více

 Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop)

Dále čtěte:

Model 3 je definitivně realitou. První masová Tesla ujede až 498 km, čtyřkolka přijde příští rok

Komu bude Tesla Model 3 brát zákazníky? Přímá konkurence neexistuje

Akciová záhada Tesla: až se člověk diví, jak to ten Elon Musk dělá

Tesla míří do Indie. Musk jedná s vládou o výjimce na dovoz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).