Menu Zavřít

Tekutá Obec: diplomat s českými kořeny chce v USA vařit „pilsner“

26. 1. 2017
Autor: Obec Brewing

Honorární konzul českého zastupitelství v Seattlu Wayne Jehlik rozjíždí Obec Brewing, pivovar, který by rád okolo popíjení piva budoval komunitu.

Wayne Jehlik je Američan s českými kořeny, honorární konzul českého zastupitelství v Seattlu a kromě toho i sládek s dlouholetou praxí a milovník piva. V Seattlu, který je znám jako jedno z center pivní kultury v USA, se Jehlik chystá na trh uvést vlastní pivní značku: Obec Brewing, která by kromě těžších amerických piv typu ale měla zákazníkům nabídnout i typicky české pivo plzeňského střihu.

Jehlik se k českému pivu dostal přes Plzeň a Staropramen. Další druhy pak poznal během studijního pobytu v Praze, kam se podíval jako student mezinárodních studií na univerzitě ve Washingtonu. „Tehdy jsem si oblíbil Kozel a Radegast,“ svěřuje se.

Dvacet let praxe

Když Jehlik po bezmála dvaceti letech pivovarnické praxe se svým obchodním partnerem přemýšlel o názvu pro vlastní pivní brand, chtěl něco nadčasového a tradičního. Název Obec, který v jazyce jeho předků volně asociuje komunitu či pospolitost, mu přišel jako adekvátní. „Postavili jsme své životy na jídle, pití a konverzaci. Okolo piva chceme budovat komunitu,“ sdělil pivní nadšenec webu Euro.cz.

Obec Brewing hodlá na trh v americkém Seattlu dodávat typicky „české

První pivo chce Jehlik na trh dodávat už v létě. (Foto: Obec Brewing/Facebook)

Podle Jehlika je v oblasti specificky českého piva v USA díra na trhu. Obec se na něj vyloženě omezovat nechce: kromě něj plánuje nabízet pivo i přizpůsobené většinovým chutím Američanů. Jehlik nicméně nevylučuje, že bude nutné místní pijáky piva o tom českém poučit. „Místní pivaři nejsou zvyklí na štědrou porci pěny tradičního českého piva,“ vysvětluje Jehlik s tím, že by to pravděpodobně ale nemělo představovat výrazný problém.

Přísady přímo z Česka

A ingredience pro svůj „český“ druh piva chce Obec Brewing dodávat přímo z Česka. Dovážet by měl slad, chmel i kmeny kvasnic. U vody, která je pro vaření piva rovněž zásadní, to však prý nepřipadá v úvahu. „Naštěstí je voda zde v Seattlu svou kvalitou hodně podobná té v Česku,“ ujišťuje Jehlik.

Tým Waynea Jehlika. Na prostor, kde bude Obec Brewing pivo vařit stále ještě čekají rekonstrukce.

Tým Waynea Jehlika. Prostor, kde bude Obec vařit, čeká rekonstrukce. (Foto: Facebook Obec Brewing)

Jehlik věří, že první pivo by Obec Brewing mohl na trh začít dodávat letos v létě. V současnosti čeká firma na udělení pivovarnické licence a zároveň hledá i smluvní partnery za účelem rekonstrukce prostoru budoucího pivovaru. Prvotní investice na rozjetí firmy budou podle Jehlika činit půl milionu dolarů (12,5 milionů korun). Zahrnují náklady na vstupní vybavení pivovaru, rekonstrukci prostor spolu s výdaji na pivní ingredience a provozní výdaje.

BRAND24

Jehlik se v budoucnu nebrání ani možné spolupráci s českými pivovary. „Zatím nic dojednaného nemáme. Zcela určitě bych ale spolupráci s českými pivovarníky uvítal,“ dodává.

Z pivovarnictví čtěte více:

Prodáno. Pivovar v Krásném Březně koupil ústecký Docklock

Pivovary Staropramen prohloubily ztrátu téměř na tři miliardy

Nejkrutější je EET pro Prazdroj. Jiné pivovary ztratily desítky klientů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).