Menu Zavřít

Stát hledá provozovatele účtenkové loterie. Její přínos je neznámý

19. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Ministerstvo financí plánuje vypsat veřejnou zakázku na služby související s provozem účtenkové loterie. Její efekt nelze kvantifikovat, naopak jisté je, že bude stát miliony.

Resort financí bude hledat provozovatele v otevřeném nadlimitním zadávacím řízení, půjde tedy o hodnotu nad 3,3 milionu korun. „Ministerstvo financí vypíše tuto veřejnou zakázku v nejbližším možném termínu,“ potvrdila portálu Biztweet mluvčí ministerstva financí Gabriela Štěpanyová.

Na doplňující dotaz, kdy onen nejbližší možný termín může nastat, reagovala zopakováním předchozí odpovědi. Neposkytla ani odhad cenové náročnosti zakázky.

Ministerstvo financí předpokládá spuštění účtenkové loterie v první polovině roku 2017. „Účtenková loterie je doplňkový nástroj, jehož cílem je podpořit efektivitu evidence tržeb a řádný výběr daní. Očekáváme, že elektronická evidence tržeb přinese do státního rozpočtu po náběhu všech čtyř fází 18 miliard korun,“ uvádí resort financí.

Po obdržení účtenky bude po zavedení EET a loterie moci kupující zadat kód účtenky do formuláře na internetové stránce. Při pravidelných losováních takhle budou občané moci vyhrát celkově 65 milionů korun.

Efekt loterie lze odhadovat jen stěží. Na Slovensku, kde se české ministerstvo financí inspiruje, začala takzvaná bločková loterie fungovat na podzim 2013. Tamní ministerstvo financí ji hodnotí tak, že přispívá ke zvýšení výběru DPH. Čísla však stále chybí.

Víc účtenek v restauracích

„Loterie si na sebe dokáže vícenásobně vydělat, jen na DPH asi čtyřnásobně. Pozitivní výsledky loterie nejsou jediným faktorem pro růst tržeb,“ pokouší se kvantifikovat výhodnost loterie slovenské ministerstvo financí. Dodává také to, že zvýšila výběr daní v restauračních zařízeních, kde lidé častěji žádají vydání daňového dokladu.

Společnost Tipos, která loterii provozuje na Slovensku, eviduje kolem 700 tisíc registrovaných hráčských internetových účtů měsíčně. Asi procento soutěžících nosí účtenky na sběrná místa nebo je registruje SMS zprávou.

BRAND24

Podle květnového průzkumu agentury STEM pro Generální finanční ředitelství pokládají účtenkovou loterii za dobrý podpůrný prvek evidence tržeb tři čtvrtiny Čechů.


Čtěte také:

Odložení EET pro stánkový prodej vzbudilo pochybnosti

Babiš chce spolu s EET spustit účtenkovou loterii

Dilema EET. Na kolik vyjde daňové poplatníky točené pivo?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).