Menu Zavřít

Odložení EET pro stánkový prodej vzbudilo pochybnosti

29. 8. 2016
Autor: Anna Vacková

Rozhodnutí ministerstva financí o tom, že se elektronická evidence tržeb (EET) v první fázi nebude týkat stánkového prodeje občerstvení, který hostům neposkytuje zázemí ve formě stolů a židlí, vyvolalo mezi experty pochybnosti. Nebude podle nich jasné, které subjekty mezi ně patří. Naopak podnikatelé změnu vesměs vítají.

„Problém představuje změna postoje ministerstva financí v oblasti stánkového prodeje. Změna je velmi překvapivá, neboť dosud ministerstvo zastávalo názor, že stánkový prodej je součástí stravovacích služeb, které EET podléhají již v první fázi. Tím, že ministerstvo použilo alternativní výklad, do jisté míry otevírá prostor pro obcházení zákona,“ uvedl Jiří Žežulka z poradenské firmy Apogeo.

„Jakákoli zpřesnění vítáme. I přes toto vymezení však u některých provozoven možná bude problematické určit, kdo kam spadá. Příkladem mohou být fastfoodové řetězce v obchodních centrech, kde jednotlivé provozovny mají povahu stánku a židle a stoly náleží obchodnímu centru,“ doplnil Michal Wantulok ze společnosti Dotykačka.

Nebezpečný precedens?

Případné výjimky by mohly znamenat nebezpečný precedens u dalších typů podnikání, kde by mohly být rovněž požadovány další, sdělila prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Posunutí evidence tržeb pro stánky s občerstvením až na březen 2018 se jí jeví jako neadekvátní. Tento krok bude podle ní znamenat neopodstatněné zvýhodnění určité skupiny podnikatelů a jejich velkou konkurenční výhodu.

Přečtěte si o Babišově velkém experimentu:

Babišův experiment EET vstupuje do ostré fáze

DIVADELNÍ PRVEK. Tak by šly vystihnout obří makety účtenek, které ministr financí Andrej Babiš přinesl do parlamentu během prvního čtení zákona o elektronické evidenci tržeb v červenci.

Rozhodnutí ministerstva přivítali zástupci podnikatelů. „Jsme rádi, že ministerstvo vyslyšelo požadavek Hospodářské komory ČR a nalezlo řešení umožňující, aby se EET v první fázi netýkalo například vánočních trhů, protože by to ohrozilo klidný průběh letošního adventu. Tratili by na tom podnikatelé, ale i zákazníci,“ upozornil prezident komory Vladimír Dlouhý.

Podle prezidenta Asociace malých a středních podniků Karla Havlíčka je určitě dobře, že se EET hned nedotkne stánkařů a malých farmářů. Lepší by ale podle něj bylo, aby se EET nevztahovala na všechny podnikatele do určitého obratu, tedy plošně.

Asociace navrhovala limit 500 tisíc korun ročně. To by platilo jak pro hospodu, tak obchod nebo třeba řemeslníka. V podstatě by se tak ulevilo těm opravdu mikroživnostníkům, kteří nejsou v režimu DPH a jejich příjmy jsou zcela minimální, podotkl Havlíček.

Výjimek bude přibývat

První místopředsedkyně Občanské demokratické strany Alexandra Udženija změnu dnes kritizovala. „Tipneme si, kolik bude nakonec výjimek z EET? Nikdo neví, máme tu totiž další novinku. EET se prý v první fázi nebude týkat stánkového prodeje. Za 14 dní se asi můžeme těšit na další a další změny, na které se ve finále nemůže nikdo nachystat. Z podnikatelů si někdo ve vládě dělá nepatřičnou legraci. Zrušme celý ten nesmysl, dokud je čas,“ dodala.

EET bude v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od šestnáctého měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od osmnáctého měsíce.

Vláda si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice nové opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje mnoho drobných živnostníků.


O Babišovi čtěte více:

Komentář: Andrejův marketingový náskok

BRAND24

Babiš chce rozšířit pravomoci celníků na trestné činy

Babiš je jako Trump, svého cíle ale už dosáhl, píše Die Zeit


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).