Menu Zavřít

Dilema EET. Na kolik vyjde daňové poplatníky točené pivo?

14. 10. 2016
Autor: Michael Tomeš, Euro

Navzdory schválenému zavedení elektronické evidence tržeb se vláda dál zdráhá souhlasit také s návrhem ministra financí Andreje Babiše snížit daň u točeného piva. Babišovým návrhům podrážejí nohy propočty daňového sdružení. Ortel možná přinese jednání, které se uskuteční v pondělí 17. října.

Situace kolem návrhu snížení daně u piva daleko nepokročila ani po měsíci. „Návrh na zařazení točeného piva podávaného v rámci stravovací služby do první snížené sazby DPH prozatím nebyl schválen v rámci koaličních jednání. Datum předložení vládě zatím tedy není stanoveno,“ řekla webu Euro.cz mluvčí ministerstva financí Gabriela Štěpanyová.

Ke změně by však mohlo dojít už na jednání vlády 17. října. Ministerstvo Andreje Babiše potvrzuje, že na koaliční radu vlády přijde s návrhem na zařazení točeného piva podávaného v rámci stravovací služby do první snížené sazby DPH, tedy 15 procent. Babiš nejprve navrhoval snížení sazby až na 10 procent.

Až 20 krát víc

Při návrhu dochází po smíšených reakcích vládního kabinetu právě k polemice o výši sazby slevy na DPH pro točené pivo. Podle části odborné veřejnosti by totiž současně navrhovaná 6procentní sleva trh pokřivila a způsobila mnohem větší ztrátu účinku zavedení elektronické evidence tržeb, než předpokládá resort financí.

Výpočty Babišových lidí říkají, že se daňoví poplatnicí složí na slevu pro hospodské ve výši 160 miliónů korun ročně. Unie daňových poplatníků však tvrdí, že tato částka může být až dvacetinásobná.

„Podle výpočtu ministerstva financí se v Česku vypije jen 35 milionů litrů točeného piva, což ale představuje jen 2,3 procenta celkové české konzumace, která činí 1 500 milionů litrů piva. Jinými slovy ministerstvo tvrdí, že na 43,5 prodaných „lahváčů“ připadá jedno prodané čepované pivo,“ uvádí v prohlášení Unie daňových poplatníků.

Komunikační zmatky

Ve výsledku tedy bude ztráta podle unie mnohem vyšší, a to také proto, že by se díky příznivější ceně čepovaného piva dalo čekat zvýšení spotřeby na úkor piva lahvového.

O vážnosti vládního dilema svědčí dění z minulého měsíce. O snížení DPH u čepovaného piva z 21 na 15 procent od příštího roku a u základních potravin ze současných 15 procent na deset procent od roku 2018 nejdřív informoval ministr zemědělství Marian Jurečka. Ministr financí a premiér následně reagovali tak, že o dohodě nevědí, Jurečka jako zdroj informace označil lidoveckého předsedu.

Pavel Bělobrádek nejprve sdělil, že k dohodě došlo a koaliční partneři zřejmě popírají, že by se téma probíralo na vládě, kde skutečně na programu nebylo. Vzápětí ale na Twitteru uvedl, že Jurečku i novináře špatně informoval. „Musím uznat svoji chybu. Návrh na snížení DPH nebyl ještě odsouhlasen koalicí. Všem se omlouvám,“ napsal.

Týdeník Euro objevil nejslabší stránky elektronické evidence tržeb! Proč internetoví prodejci musí hlásit své tržby za převod kartou a za dobírku ne? Evidují se tržby za jídlo odnesené z restaurace domů?

Právě v prodeji na stáncích a v elektronické verzi na www.alza.cz/euro

BRAND24


Čtěte také:

Babišův experiment EET vstupuje do ostré fáze

Odložení EET pro stánkový prodej vzbudilo pochybnosti

Aleš Michl: Zbytečný rozruch kolem EET, Facebook na nás ví víc

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).