Menu Zavřít

Spekulace? Lufthansa a Etihad Airways údajně zvažují fúzi

17. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Největší německá letecká společnost Lufthansa uvažuje o fúzi se společností Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na italský deník Il Messaggero, který zprávu přinesl bez udání zdroje. Akcie Lufthansy se v reakci na zprávu vydaly směrem vzhůru a připsaly si šest procent, přestože obě společnosti tvrzení listu označily za spekulaci.

Lufthansa a Etihad Airways se již v prosinci dohodly na spolupráci v oblasti takzvaného code-sharingu, tedy společném prodeji letenek na některé spoje. Již tehdy další spolupráci nevyloučily, ovšem analytici ji považovali za nepravděpodobnou. Lufthansa svého státem vlastněného rivala z Perského zálivu dosud ostře kritizovala kvůli státní podpoře, která mu podle jejího názoru zajišťovala nepoctivou výhodu na trhu.

Podle italského deníku ale už několik týdnů pokračují rozhovory o možném převzetí 30 až 40 procent akcií Lufthansy právě společností Etihad Airways, a to formou koupě nových akcií německého přepravce. Druhým krokem má být úplná fúze, uvádí italský list, podle nějž se obě strany mají brzy setkat a rozhovory uspíšit.

Vývoj cen akcií aerolinky Lufthansa od července 2016 do ledna 2017:

Lufthansa Chart

Zdroj: Ieconomics

Podle analytiků bude takový krok obtížný, protože evropské letecké společnosti musejí mít evropského většinového vlastníka. Pokud by se Etihad chystal koupit od Lufthansy větší podíl než 30 procent, musel by navíc podle německých zákonů učinit nabídku na koupi celé společnosti. Lufthansu vlastní z 69 procent němečtí investoři, ze 13 procent Američané a dalších devět procent je v rukou investorů jiných národností.

Etihad, jehož vlastníkem je emirát Abú Zabí, už má podíl 49 procent ve ztrátové italské letecké společnosti Alitalia. Tu čeká restrukturalizace a rušení pracovních míst.

BRAND24


Z letecké dopravy čtěte více:

České SmartWings patří podle cestujících mezi nejhorší aerolinky na světě

EasyJet "genderově vyvažuje": chce mít aspoň 20 procent pilotek

Alitalia by mohla zrušit až 2000 pracovních míst. Na změny tlačí Etihad

Airbus A319 aerolienk Alitalia


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).