Menu Zavřít

Skvostná jízda Tesly. Hodnota firmy stíhá největší automobilky

22. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pro americkou společnost Tesla bude rok 2017 klíčový. Investoři firmě miliardáře a vizionáře Elona Muska zatím věří, její akcie šplhají prudce nahoru a hodnota firmy se blíží největším automobilkám v USA. Analytici jsou ale zdrženlivější a varují před pádem cen akcií.

Tesla, která už dávno není jen automobilkou, v následujících měsících uvede na trh produkty přelomové v mnoha odvětvích. Nejočekávanějším je elektromobil pro masy Tesla Model 3. Objevit se má také elektrický kamion, solární střecha nebo nové baterie Powerwall 2.

Očekávání všech těchto novinek v blízké budoucnosti vyhnala akcie Tesly jen za poslední tři měsíce vzhůru skoro o polovinu. Tržní hodnota společnosti nyní dosahuje skoro 44 miliard dolarů, čímž se přiblížila dvojici největších amerických automobilek General Motors (56 miliard) a Ford (50 miliard).

GM a Ford jsou tradiční americké firmy s více než stoletou historií a ročně prodávají miliony aut. Proti tomu nováček Tesla loni prodala jen 80 tisíc vozů. Elon Musk očekává prodej 100 až 200 tisíc modelů Tesly 3 v druhém letošním pololetí; podle mnoha analytiků je však jeho odhad přehnaný.

Půlroční vývoj akcií Tesly:

Tesla Chart

Více ze světa automobilů čtěte na webu Autobible.cz

Experti varují předtím, že akcie Tesly jsou silně nadhodnocené. „Není žádný zásadní důvod, aby tahle jízda pokračovala,“ tvrdí analytik banky UBS Colin Langan podle agentury Bloomberg. V jeho ročním výhledu má cena akcie Tesly spadnout na 160 dolarů ze současných 280 dolarů. V průzkumu Bloombergu pak 14 analytiků vidí akcie o asi 50 dolarů níže, než jsou v současnosti.

Vývoj akcií je pro Teslu přitom mimořádně důležitý. Společnost je každoročně ve ztrátě (první čtvrtletní zisk Tesla vykázala loni v říjnu). Důvodem jsou veliké investice do infrastruktury - do Gigafactory v Nevadě, výrobních linek pro vozy Tesla nebo sítě nabíjecích stanic.

„Tesla významně hromadí kapitál. Proto je její schopnost financovat operace neoddělitelně spojená s vývojem ceny akcií,“ vysvětluje analytik banky Morgan Stanley Adam Jonas.

BRAND24

Jízda akcií Tesly se může zastavit, nebo naopak ještě nabrat na síle dnes, kdy společnost zveřejní své výsledky za poslední loňské čtvrtletí.

Chcete novou Teslu 3? Stačí tisíc dolarů. Pro začátek

Tesla 3 (Zdroj: Tesla Motors)

Čtěte dále:

Elektromobily Čechy neberou. Stát zvažuje dotace pro občany

Tesla údajně uvažuje o stavbě obří továrny u Prahy

Konkurence pro Česko: o obří továrnu Tesly stojí Portugalsko

 Gigafactory Tesla

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).