Menu Zavřít

Saúdové blokují přístup Íránu na světové trhy

22. 6. 2016
Autor: Ammar shaker, volné dílo, wikimedia

Saúdská Arábie nedokázala zabránit uvolnění mezinárodních sankcí vůči Íránu a nyní se snaží, aby brány světové ekonomiky byly Teheránu otevřené co nejméně.

Americký Boeing včera podepsal s Iran Air předběžnou dohodu o prodeji asi stovky letounů až za 25 miliard dolarů (600 miliard korun). Jedná se o největší obchod mezi Íránem a USA od islámské revoluce v roce 1979. Od uvolnění mezinárodních sankcí z počátku letošního roku jde o několikátou dohodu Íránců se Západem, Iran Air například nakupuje letadla také od evropského Airbusu nebo francouzsko-italského výrobce ATR.

Návrat Íránu na světové trhy ovšem rozhodně nevítá jiná mocnost Perského zálivu – Saúdská Arábie. Dlouhodobě špatné vztahy obou zemí se ještě zhoršily v lednu, kdy Saúdové popravili předního šíitského klerika Nimra Bákira an-Nimra a íránští demonstranti následně vtrhli na saúdskou ambasádu v Teheránu. Země poté přerušily diplomatické styky.

„Souboj o to, zda bude Írán izolovaný nebo akceptovaný jako normální regionální partner, pravděpodobně potrvá několik let,“ řekl agentuře Bloomberg profesor Paul Pillar z Georgetown University.

Saúdové argumentují, že zahraniční obchody a investice přinesou Íránu prostředky k podpoře šíitských milic. Mobilizují své spojence v regionu a omezují íránské byznysmeny. Ti podle svých slov nemohou v Dubaji, pro obchod klíčovém městě Spojených arabských emirátů, sehnat nemovitosti, obtížně získávají podnikatelské licence a jejich bankovní účty jsou pod dohledem. Minulý měsíc Saúdové zakázali íránským aerolinkám Mahan Air přístup do svého vzdušného prostoru.

Víte, kolik hodin ročně tráví v práci obyvatelé Dubaje?

10 měst, kde se nejsnáze přepracujete

Hongkong, ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Zbraní Saúdské Arábie je také ropa. Kvůli odporu Rijádu se OPEC nedokázal minulý měsíc dohodnout na omezení těžby ropy, které Saúdové podmínili spoluúčastí Íránu. Tím dohodu pohřbili, jelikož Írán, jehož ropa se právě vrací na mezinárodní trhy, omezení těžby odmítá. Rijád tímto postojem tlačí Teherán do izolace.

BRAND24

Saúdové rovněž nepozvali Írán k islámské koalici proti terorismu, kterou zformovali koncem loňského roku. V koalici je 34 států i mimo Perský záliv.

„Saúdové, přející si izolaci Íránu, tenhle souboj nemusejí vyhrát. Ale mají spojence v podobě amerického jestřába, který jadernou dohodu kritizuje,“ dodává Pillar. Oním jestřábem zjevně myslí republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, který volá po revizi jaderné dohody Západu s Teheránem.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).