Menu Zavřít

OPEC se nedohodl na zmrazení těžby, ceny ropy spadly prudce dolů

18. 4. 2016
Autor: Pixabay.com

Představitelům členských a nečlenských států Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se nepodařilo dosáhnout dohody o zmrazení těžby na lednové úrovni, protože Saúdská Arábie trvá na tom, aby se k dohodě připojil i Írán. Světové ceny ropy poté zamířily prudce dolů.

Katarský ropný ministr Muhammad Sadá uvedl, že OPEC potřebuje více času na projednání dohody. Nový termín setkání zatím stanoven nebyl, podle zdrojů by to mohlo být po červnovém zasedání kartelu OPEC.

Všeobecně se čekalo, že představitelé 18 zemí, kteří dorazili na dnešní setkání, se rychle dohodnou a schválí zmrazení těžby na lednové úrovni až do října, kdy se měla konat další schůzka v Rusku.

Jednání zkomplikovala Saúdská Arábie, která oznámila, že trvá na tom, aby se zmrazením těžby souhlasili všichni členové OPEC, tedy i Írán, který zmrazení odmítá a dnešního jednání se neúčastnil.

Další jednání zřejmě v červnu

Po pěti hodinách intenzivního jednání o formulaci závěrečného komuniké delegáti a ministři oznámili, že se nedohodli. Podle zdroje, na který se odvolává agentura Reuters, členové ropného kartelu OPEC řekli dalším zemím, že se musí nejprve dohodnout v rámci kartelu, a to zřejmě na červnovém zasedání. Poté bude OPEC připraven přizvat další země, aby se k dohodě připojily.

Írán se v lednu zbavil hospodářských sankcí, které na něj kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu před lety uvalily Spojené státy a Evropská unie. Zrušení sankcí mu kromě jiného umožňuje prodávat neomezeně svou ropu na světových trzích. Země proto oznámila, že hodlá zvyšovat těžbu a vývoz ropy, dokud tyto ukazatele nedosáhnou úrovní, na nichž byly před zavedením mezinárodních sankcí proti Teheránu.

Pesimismus na trzích

„Bez dnešní dohody se důvěra trhu, že OPEC je schopen dosáhnout smysluplné akce pro vybalancování dodávek, pravděpodobně sníží a to vyvolá určitě pesimismus na ropných trzích, kde ceny částečně oživily v očekávání dohody,“ uvedl ropný analytik firmy Natixis Abhishek Deshpande.

BRAND24

Severomořská ropa Brent dnes ztrácela na začátku asijského obchodování až šest procent, později ale ztráty zmírnila. Kolem šesté hodiny se barel Brentu obchodoval za zhruba 41,31 dolarů se ztrátou 4,15 procenta oproti závěrečné ceně z předešlého dne. Americká lehká ropa WTI vykazovala pokles o 4,6 procenta na 38,50 dolarů za barel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).