Menu Zavřít

Počet nově zahájených exekucí klesl o desetinu. Nedaří se je však vymáhat

29. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Počet nově zahájených exekucí v roce 2016 proti předchozímu roku klesl o desetinu na 680.000. Celkový počet exekučních řízení však meziročně vzrostl o pět procent na 4,68 milionu. Daří se tedy vymáhat stále méně exekucí, informovala Exekutorská komora ČR.

U fyzických osob bylo loni vedeno 4,5 milionu exekucí proti 834 tisícům dlužníků, u právnických osob 228 tisíc exekucí proti 68 tisícům dlužníků. Celková vymáhaná částka v roce 2016 činila 325 miliard korun, zatímco v roce 2015 to bylo 302 miliardy korun.

Nejvíce nových exekucí bylo v roce 2016 zahájeno v Ústeckém kraji (téměř 99 tisíc) a v Praze (97 tisíc). Z pohledu poměru počtu nově nařízených exekucí k počtu obyvatel je na tom nejhůře Ústecký kraj, naopak nejlépe Zlínský kraj.

Největší počet exekucí je vden proti lidem ve věku mezi 28 až 47 lety, jde o zhruba 2,6 milionu exekucí. Nezanedbatelný podíl mají i starší lidé. „Například u občanů starších 68 let registrujeme kolem 110 tisíc exekucí,“ uvedl viceprezident komory Vladimír Plášil.

V zastoupení pohlaví vedou muži, na které se vztahuje zhruba 62 procent exekučních případů. Loni bylo zahájeno zhruba 4200 exekucí na výživné, 3300 případů se vztahovalo k výživnému na nezletilé dítě. V souvislosti s vymáháním dlužných alimentů bylo v loňském roce pozastaveno 1407 řidičských oprávnění.

Polovina dlužníků má minimálně čtyři exekuce

Více než polovina exekucí se vztahuje na dluhy do 10 tisíc korun. Na 49 procent všech dlužníků má čtyři a více exekucí. Počet občanů se čtyřmi a více exekucemi vzrostl loni na 413 tisíc (meziroční růst o deset procent). O 19 procent narostl počet občanů s jednou až třemi exekucemi na 42 tisíc.

Exekuce se koncentrují na stále užší okruh dlužníků a jedna fyzická osoba tak má v průměru 5,3 exekuce. „Mnohačetnost exekucí tak stále zůstává jedním z nejtíživějších celospolečenských problémů. U většiny pohledávek je u lidí, kteří čelí zároveň několika exekucím, prakticky nemožné dlužnou částku v únosném čase vymoci,“ řekla prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková. “ Na jedné straně je sice méně nových exekučních případů, nicméně jejich celkový počet roste. Z toho plyne, že se nám daří bohužel vymáhat stále méně exekucí,“ dodala.

Exekutorská komora i proto prosazuje místní příslušnost exekutorů. Při zavedení tohoto principu by byly exekuční případy přidělovány exekutorům podle místa trvalého bydliště dlužníků a byla by tak podle Fučíkové posílena nezávislost soudního exekutora. Ta by otevřela cestu k větší finanční participaci věřitelů na nákladech exekuce, takže by je motivovala k zodpovědnějšímu vymáhání svých pohledávek, dodala.

BRAND24

Neformální uskupení Exekutoři proti teritorialitě uvedlo, že statistiky neukazují na zhoršování problému narůstajícího počtu exekucí. Svědčí podle něj jen o tom, že se rozběhnuté exekuce nedaří rychle ukončovat - mimo jiné proto, že možnosti exekutorů vymoci pohledávky byly četnými legislativními změnami výrazně omezeny. Zavedení místní příslušnosti soudních exekutorů uskupení odmítá.

Čtěte také:

Dopravní podnik začne vymáhat pokuty od černých pasažérů sám

Hrad požádal o odložení exekuce v kauze Peroutka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).