Menu Zavřít

Pnutí v Tesle. Chceme nezávislé členy rady, vyzývají investoři

13. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americká automobilka Tesla zažívá úspěšné období, v jejím vedení to ale vře. Skupina vlivných investorů požaduje, aby byli do vedení společnosti dosazeni nezávislí manažeři, protože mají obavu z narůstajícího střetu zájmů. V současné době v něm působí šest lidí, z nichž pět má příbuzenské či profesní vazby na zakladatele a výkonného ředitele Tesly Elona Muska.

S výzvou ke změně přišla vlivná skupina pěti investorů, která volá po větší diverzitě názorů. „Ředitelé by měli být podrobeni vyšším standardům v otázce nezávislosti, protože do rady proniká střet zájmů,“ napsala v prohlášení, ve kterém volá po angažování dvou nových členů vedení, kteří by nebyli nijak vázáni na Muska. Zároveň požadují, aby byli členové voleni každý rok a ne jednou za tři roky jako dosud.

Vývoj hodnoty akcií Tesly za poslední rok:  Vývoj hodnoty akcií Tesly za poslední rok Zdroj: TradingEconomics.com

V radě Tesly působí šest lidí, z nichž pouze Robyn Denholm, provozní ředitel australské telekomunikační společnosti Telstra, nemá žádný profesní nebo rodinný vztah s Muskem. Kromě něj je v radě ještě Musk sám, dále jeho bratr Kimbal a poté tři lidé spojení s Muskovou vesmírnou společností SpaceX: členové rady Antonio Gracias a Steve Jurvetson a investor Brad Buss. Elon Musk je největším akcionářem firmy s téměř 21 procenty, nejméně z rady má Gracias, jehož podíl činí 3,75 procenta.

„V současnosti probíhá proces hledání nezávislých členů rady, k čemuž jsme se zavázali už před několika měsíci,“ vyjádřila se k výzvě Tesla prostřednictví svého mluvčího pro agenturu Bloomberg. „S našimi akcionáři jsme v pravidelném kontaktu a jejich zpětné vazby si ceníme,“ dodala společnost s tím, že by nové posily do vedení ráda představila již v brzké době.

Sám Musk výzvu investorů příliš dobře nenesl a ostře jim odpověděl. „Ta investorská skupina by měla koupit akcie Fordu. Jejich vedení je úžasné…,“ napsal na svůj twitterový účet vzkaz, kterým zároveň popíchl konkurenta. Zároveň potvrdil slova z vyjádření společnosti o brzkém oznámení nových nezávislých členů rady. „Ale tato skupina s tím nemá nic společného,“ dodal.

První vlna znepokojení investorů přišla už loni v červnu, kdy Musk oznámil záměr koupit výrobce solárních panelů SolarCity za 2,8 miliardy dolarů (67,3 miliardy korun). Sám byl přitom předsedou správní rady a největším akcionářem kupované společnosti, které šéfuje jeho bratranec Lyndon Rive. Investory však zpočátku nepřesvědčil a krátce po oznámení plánované fúze se akcie Tesly propadly o 12 procent.

Od té doby se však společnosti daří a v pondělí se její tržní kapitalizace dostala na 50,887 miliardy dolarů (1,3 bilionu korun), čímž se stala nejhodnotnější automobilkou ve Spojených státech. Předstihla tak i General Motors, která přitom vyrábí mnohem více aut.


Narazí investoři Tesly hlavou do zdi? Čtěte komentář Vladana Gallistla

 Gallistl


„Když se akciím daří, tak zní argument, že se nic nemusí měnit. Ale my budeme na změny tlačit nehledě na cenu akcií,“ říká Philip Larrieu z penzijního fondu Calstrs, jednoho z pěti subjektů ve zmíněné investorské skupině, jejíž souhrnný majetek činí 721 miliard dolarů. Podobný názor prezentuje i finanční kontrolor z New Yorku Scott Stringer: „Pokud chce být Tesla pokroková, musí přijmout zodpovědnost a být otevřená rozmanitým a nezávislým názorům.“

V prvním čtvrtletí dodala Tesla svým zákazníkům rekordních 25 tisíc aut. Odbyt se tak meziročně zvýšil o 69 procent, zatímco v předchozím čtvrtletí klesl o devět procent. Za celý loňský rok prodala společnost 76 230 vozů, přičemž její cíl byl 80 tisíc prodaných kusů.

BRAND24

Dále čtěte:

Investoři věří Tesle. Muskova automobilka má vyšší tržní hodnotu než Ford

Čínský Tencent koupil pět procent v Tesle. Stává se jedním z pěti největších akcionářů

Nový Muskův projekt: tunelem chce zrychlit dopravu v Los Angeles

Tesla získala od investorů 30 miliard. Model 3 by ji měl dostat do zisku

 Tesla Model 3


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).