Menu Zavřít

Panamský průplav čeká další upgrade, bude lépe řídit lodě

20. 3. 2017
Autor: ČTK

Panamský kanál po rekonstrukci, která umožnila proplout větším lodím, ještě navýší objem přepravovaného zboží. Má k tomu pomoci nový software.

Každý den projede Panamským průplavem více než 40 kontejnerových lodí. Během své cesty vyšplhají díky soustavě několika zdymadel až na úroveň 26 metrů nad hladinou moře, a poté zase zpět. Může to trvat celý den. Záleží na dopravě, na kterou dohlíží řada počítačových systémů, které byly postupně zaváděny během posledních desetiletí.

Tento týden začalo vylepšování systému řízení dopravy, což Panamský kanál posouvá do 21. století, píše server Wired. „Znamená to ohromný posun,“ říká o novém softwaru Arnoldo Cano. „Nahrazujeme všechny staré systémy jedním integrovaným a centrálním programem.“ Nový software, k jehož úplnému zprovoznění má dojít za dva roky, má ušetřit čas a zajistit tak, že kanálem bude moci projet více lodí. Více lodí znamená více nákladu, více obchodu, více peněz.

Prohlédněte si otevření rozšířeného Panamského průplavu:

Logistika Panamského průplavu je nadmíru náročná záležitost. Je potřeba koordinovat příjezdní časy, obsazenost zdymadel, remorkéry, početný personál a brát v úvahu i takové věci jako druh zboží. Člověk je prý schopen vše naplánovat jen 48 hodin dopředu, software však až na týdny. Doprava je řízena z Panama City, z místnosti podobné řídícímu centru NASA v Houstonu.

Urychlení obchodu skrze Panamský kanál díky novému softwaru přijde jen pár měsíců poté, co byla loni v červnu dokončena devítiletá rekonstrukce průplavu. Gigantická stavba, která stála přes 5,25 miliardy dolarů (asi 131 miliard korun), umožnila proplout lodím až s třikrát větší kapacitou. Týká se to takzvaných post-panamax lodí, které pojmou až 14 tisíc kontejnerů. Osm měsíců po otevření rozšířeného kanálu jím projelo už 850 post-panamax lodí. Průplav také v únoru (předtím i v lednu a v prosinci) vykázal rekordní hodnoty v přepraveném zboží.

BRAND24

Rekonstrukce mimo jiné měla zlevnit dopravu asijského zboží na východ USA a poskytnout Číně lepší přístup k latinskoamerické ropě i dalšímu zboží. Velké lodě už totiž nemusí obeplouvat jižní Ameriku kolem Hornova mysu.

Čtěte dále:

New York zaspal. Není připraven na příval lodí

Námořní (r)evoluce na obzoru. Vzejde z Panamy

Jak Číňané vytlačili Američany z Latinské Ameriky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).