Menu Zavřít

Operátorům hrozí odebrání licence, pokud nesníží ceny

20. 1. 2017
Autor: Hynek Glos, Mladá fronta

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) znovu vyzval operátory O2 a Vodafone, aby do měsíce snížili velkoobchodní ceny datových služeb v sítích LTE. Pohrozil jim odebráním licencí. Vodafone podle svého sdělení ceny snížil již v loňském roce, O2 chce úpravu provést ve stanovené lhůtě.

Úřad vyzval firmy ke snížení ceny za přenášená data pro virtuální operátory poprvé loni v únoru. Na výzvu podle regulátora tehdy zareagoval pouze T-Mobile. O2 a Vodafone pak ve správním řízení dostaly pokutu v maximální výši, tedy dva miliony korun. „Přijaté opatření cílí na posílení konkurence na maloobchodních trzích služeb poskytovaných prostřednictvím mobilních sítí a má umožnit virtuálním operátorům nabízet plnohodnotné služby na sítích LTE svým zákazníkům,“ uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

„Vodafone v plném rozsahu vyslyšel text výzvy ČTÚ z února loňského roku a příslušně upravil cenu za velkoobchodní přístup k LTE. Tvrzení úřadu, o tom, že Vodafone neplní podmínky loňské výzvy, je nepravdivé, rozhodnutí ČTÚ není pravomocné. Vodafone se proti němu odvolal,“ uvedla dnes mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Podle O2 ČTÚ změnil metodiku a na rozdíl od minulosti tentokrát postupoval z právního hlediska procesně správně. „O2 proto nyní připravuje odpovídající úpravy své velkoobchodní nabídky, které provedeme ve stanovené lhůtě,“ dodala mluvčí firmy Lucie Pecháčková.

Podle podmínek aukce kmitočtů pro sítě LTE musí být velkoobchodní cena nastavena tak, aby umožnila ziskové podnikání virtuálním operátorům. V současné době by se tak cena měla dostat na úroveň 0,10 až 0,15 koruny za jeden MB dat u mobilních služeb a zhruba 0,01 koruny za 1 MB dat u služeb fixního LTE.

BRAND24

Operátoři za kmitočty pro LTE v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz zaplatili na začátku roku 2014 zhruba 8,5 miliardy korun. Další kmitočty v pásmech 1800 a 2600 MHz vydražili loni za 2,6 miliardy korun.

Čtěte dále:

Operátoři si konkurenci nepřejí. Chystanou aukci chtěli „sabotovat"

Trest za propojování sítí: O2 a Vodafone mají zaplatit 100 milionů

Komentář: Česko není specifický trh. Volání je prostě předražené

Mobilní telefon (ilustrační foto)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).