Menu Zavřít

O2 zvýšila zisk o tři procenta. Růstu pomohl mobilní internet a televize

28. 7. 2017
Autor: Hynek Glos

Mobilní operátor O2 v letošním prvním pololetí zvýšil konsolidovaný čistý zisk o tři procenta na 2,6 miliardy korun, provozní zisk před odečtením daní a odpisů EBITDA mírně vzrostl na 5,1 miliardy korun. Důvodem růstu jsou zejména vyšší výnosy z O2 TV a z mobilního internetu. Naopak v segmentu pevných linek firma zaznamenala meziroční pokles výnosů.

Výnosy ve sledovaném období vzrostly o 1,4 procenta na 18,487 miliardy korun, z čehož více než 15 miliard připadá na výnosy z podnikání v Česku.

Větší část provozního zisku společnosti pocházela z Česka. V tuzemsku společnost vytvořila zisk 3,96 miliardy korun a zbylých zhruba 1,31 miliardy připadalo na slovenský byznys. Největší část výnosů v Česku tvořily příjmy z mobilních služeb, které meziročně vzrostly o 3,5 procenta na 9,79 miliardy korun. Naopak výnosy z provozu pevných linek klesly o 5,3 procenta na 5,35 miliardy korun.

Výsledy operátora předčily očekávání analytiků, kteří v mnoha případech čekali spíše meziroční stagnaci. „Celkově výsledek mírně překonal konsensuální očekávání, když se projevil pozitivní vliv akcelerujících příjmů z mobilních dat, který díky své vyšší marži podpořil i zisková čísla. Vliv zrušení roamingových plateb prozatím v číslech nebyl patrný,“ řekl analytik České spořitelny Petr Bártek.

Právě zrušení roamingových poplatků by mohlo mít na budoucí hospodaření společnosti významný dopad. Právě roamingové poplatky totiž k růstu marží výrazně přispívaly, doplnil Miroslav Frayer z Komerční banky.

Vývoj hodnoty akcií O2 na pražské burze

 Vývoj hodnoty akcií O2 na pražské burze

Zdroj: pse.cz

Cena akcií O2 na pražské burze se dnes po poledni pohybovala kolem 283 korun, což je pokles o 0,39 procenta.

Počet mobilních zákazníků v Česku se k 30. červnu jen mírně zvýšil o 0,1 procenta na zhruba 4,9 milionu. Lidí s předplacenou kartou v síti O2 ubylo o 3,9 procenta na 1,6 milionu. Výrazně vzrostl počet těch, kteří využívají internet v mobilu, a to o třetinu na 2,22 milionu. S tím souvisí i nárůst datového provozu, který se v Česku meziročně zvýšil o 80 procent.

O2
Společnost O2 vlastní s majoritním podílem zhruba 80 procent investiční skupina PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner. Označení O2 bude moci PPF používat do 22. ledna 2022, na čemž se dohodla s vlastníkem značky španělskou skupinou Telefónica. Do stejného data zůstane členem jejího partnerského programu. Do konce letošního roku jí za to musí zaplatit 900 milionů korun.

Dalších 1,9 milionu mobilních zákazníků měla O2 na Slovensku. Počet zákazníků s předplacenou kartou tam klesl o 2,7 procenta na 795 tisíc, a naopak počet tarifních zákazníků vzrostl o 8,5 procenta na 1,1 milionu.

BRAND24

Lidí využívajících pevné linky na volání proti loňskému pololetí ubylo o 14 procent na 564 tisíc. Snížil se i počet lidí s pevným internetovým připojením xDSL o 3,8 procenta na 752 tisíc. Naopak množství uživatelů televizních kanálů O2 TV vzrostlo o 3,5 procenta na 225 tisíc.

Dále čtěte:

Tučná dividenda. T-Mobile pošle svému vlastníkovi 4,7 miliardy

O2 letos vyplatí akcionářům 21 korun na akcii

Tržby stovky největších českých firem loni stouply o desetinu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).