Menu Zavřít

Největší čipová fúze historie: Qualcomm kupuje NXP za 38 miliard dolarů

27. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Americký výrobce mikročipů Qualcomm se dohodl na převzetí svého nizozemského konkurenta NXP Semiconductors, za něhož zaplatí zhruba 38 miliard dolarů (940 miliard korun). Jde o největší fúzi v historii čipového průmyslu.

Qualcomm je největším výrobcem čipů, které se používají v chytrých telefonech. Díky převzetí NXP se stane zároveň největším dodavatelem čipů pro automobilový průmysl a sníží svou závislost na trhu se smartphony.

Qualcomm zaplatí za každou akcii NXP 110 dolarů v hotovosti. Kupní cena tak zahrnuje prémii 11,5 procenta ke středeční závěrečné hodnotě akcií na burze.

Očekává se, že transakce, kterou již schválily správní rady obou podniků, bude završena do konce příštího roku. Roční tržby sloučené skupiny by měly přesahovat 30 miliard dolarů.

Přečtěte si o další čipové akvizici:

Miliardová akvizice: výrobce čipů Renesas koupí rivala Intersil

 Výroba čipů

Qualcomm dodává čipy pro telefony s operačním systémem Android i pro smartphony iPhone společnosti Apple. Firma se ale potýká s ostrou konkurencí z Číny a Tchaj-wanu.

Společnost NXP Semiconductors loni koupila za téměř 12 miliard dolarů amerického konkurenta Freescale Semiconductor. Transakcí vznikla světová jednička v automobilové elektronice s tržbami kolem deseti miliard dolarů ročně. NXP byla v minulosti divizí nizozemského výrobce elektroniky Philips, v samostatný podnik se změnila v roce 2006.


Z oblasti informačních technologií čtěte více:

HP propustí až čtyři tisíce lidí. O počítače a tiskárny není zájem

BRAND24

Facebook rivalem pro eBay. Spouští službu Marketplace Facebook rivalem pro eBay. Spouští službu Marketplace

Miliardový obchod: HP převezme aktivity Samsungu v oblasti tisku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).