Menu Zavřít

NATO posílí přítomnost v Polsku. Rozšíří základnu

8. 12. 2016
Autor: Ministerstvo obrany Velké Británie

V polské Bydhošti vyroste nový vojenský komplex. Severoatlantická aliance tam plánuje investovat zhruba 200 milionů korun a navýšit počet vojáků.

Zakázku na návrh, konstrukci a dohled nad stavebními pracemi získal v zrychleném výběrovém řízení developer Warbud. Jak uvádí portál eurobuildcee.com, hodnota projektu dosáhne 43,7 milionu zlotých, tedy asi 196 milionů korun.

Nové zázemí v Bydhošti se bude stavět 31 měsíců. Jde o rozšíření klíčové základny 3. signálního praporu aliance (3NSB). V tamním tréningovém prostoru společně cvičí američtí vojáci s příslušníky evropských armád. Posílení zázemí souvisí se slibem generálního tajemníka NATO Jensa Stoltenberga, navýšit počet vojáků v Polsku.

„Řeknu to jasně, v Polsku bude po summitu ve Varšavě více vojáků NATO, kteří vyšlou jasný signál, že útok na Polsko bude považován za útok na celou alianci,“ citovala agentura DPA vyjádření Stoltenberga v květnu.

BRAND24

Tréningové centrum má velení v americkém měst Norfolk ve Virginii. V Bydhošti funguje základna od března 2004. Zaměřuje se na společný a kombinovaný taktický výcvik. Vojáci tam nacvičují reakce na případné napadení některé z členských zemí.

Čtěte také:

Německý velvyslanec v Česku bude šéfovat zpravodajské agentuře NATO

NATO uznalo kyberprostor za pátou dimenzi obrany

Accolade postaví v polské Bydhošti průmyslový park za tři čtvrtě miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).