Menu Zavřít

Německý velvyslanec v Česku bude šéfovat zpravodajské agentuře NATO

25. 10. 2016
Autor: Velvyslanectví SRN v Česku

Mise německého velvyslance v Česku na konci roku skončí a Arndt Freytag von Loringhoven změní působiště. Severoatlantická aliance (NATO) ho jmenovala šéfem spojených zpravodajských služeb.

NATO jmenovalo velvyslance Německa v Česku a bývalého viceprezidenta německé tajné služby Bundesnachrichtendienst von Loringhovena prvním šéfem aliance zpravodajců.

Kvůli nové funkci opustí současnou pozici v Praze. Česká strana však oficiální nótu dosud neobdržela. „K vašemu dotazu můžeme uvést pouze to, že ministerstvo zahraničních věcí prozatím žádnou oficiální informaci od německé strany o ukončení vyslání stávajícího velvyslance Německa ke konci roku neobdrželo,“ odpověděla na dotaz webu Euro.cz mluvčí úřadu Irena Valentová.

Nová funkce v rámci NATO vznikla po sérii teroristických útoků z posledních měsíců. Aliance rozhodla o zřízení nového orgánu ve snaze zrychlit a zlepšit komunikaci zpravodajců jednotlivých členských zemí. Dosud tuto činnost vykonávali zpravodajci Spojených států.

Islámský stát a Rusko

Arndt Freytag von Loringhoven má jako šéf koordinovat její činnost. Jak uvádí portál dw.com, generální tajemník Jens Stoltenberg zároveň jmenoval von Loringhovena asistentem a generální tajemníkem pro zpravodajství a bezpečnost NATO.

Jak uvedl samotný šéf nové agentury, zaměří se zejména na mapování aktivit teroristické organizace Islámský stát a činnost Ruska v příhraničí členských států NATO.

BRAND24

59-letý von Loringhoven je velvyslancem v Česku od roku 2014. Předtím působil v politickém odboru německého velvyslanectví v Moskvě a od roku 2007 do roku 2010 byl viceprezidentem tajné služby Bundesnachrichtendienst.


Čtěte také:

NATO uznalo kyberprostor za pátou dimenzi obrany

Protiraketová obrana v Evropě bude pod velením NATO

Obranu NATO na východě posílí čtyři vícenárodní prapory


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).