Menu Zavřít

Napětí před schůzí věřitelů OKD: prodej napadnou Citibank, Alcentra i spekulanti

18. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

S blížícím se termínem jednání schůze věřitelů OKD, který rozhodne o osudu těžby černého uhlí v Ostravsko-karvinském revíru, roste napětí. Nově k němu přispěl i dopis právníků zastupujících Citibank. Ti se dožadují hlasovacích práv, která jim insolvenční správce Lee Louda nepřiznal. Pokud by americká banka uspěla, ovládla by jednání schůze a převálcovala ostatní věřitele.

Je to právě Citibank, kdo po OKD vymáhá spornou pohledávku za 9,53 miliardy korun. Jedná se o nárok držitelů dluhopisů mateřského holdingu NWR, za který se OKD zaručila. Citibank vymáhá též půjčku ve výši 621 milionů korun, kterou krachujícím dolům poskytlo NWR v roce 2014. Jenže insolvenční správce OKD Lee Louda obě pohledávky odmítl jako neplatné. OKD je prý nikdy neschválila způsobem, který vyžadují české zákony.

Právníci zastupující Citibank vše vidí z opačného pohledu. Upozorňují na fakt, že soud platnost pohledávek nezpochybnil (k řešení sporu se zatím nedostal). Uvádějí i další argumenty. Představenstvo OKD při podání insolvenčního návrhu v loňském květnu zahrnulo pohledávky Citibank mezi platné. Stejně tak vedení OKD uznalo platnost pohledávek v žalobě, kterou podalo na bývalé vlastníky Zdeňka Bakalu a Petera Kadase. Právě tito finančníci v minulých letech vysáli z důlního podniku příliš mnoho peněz a přispěli tím k bankrotu OKD.


Čtěte více o sporu Alcentry s OKD:

Američané chtějí zastavit prodej OKD. Za firmu prý nabízejí půl miliardy

Američané: Vedení OKD a insolvenční správce obrali věřitele o půl miliardy

Trhliny v prodeji OKD: státní zástupce se zastal odmítnutých Američanů

Ředitelství OKD v Ostravě


Schůze věřitelů se má konat ve čtvrtek 24. srpna. Věřitelé s uznanými pohledávkami budou hlasovat mimo jiné o prodeji černouhelných dolů státnímu podniku Prisko za symbolickou sumu 80 milionů korun. Jenže Citibank není zdaleka jediným hráčem, který dává s průběhem insolvence OKD najevo hrubou nespokojenost.

Soudními spory a arbitráží hrozí také investiční skupina Alcentra spojená s americkou bankou BNY Mellon. Ta za doly nabídla více než Prisko - konkrétně 540 milionů korun. Jenže insolvenční správce spolu s vedením OKD nabídku odmítli s ohledem na dodatečné podmínky. Web euro.cz v minulých měsících o konfliktu opakovaně informoval.

BRAND24

Současně se na trhu objevují spekulace, že jednání věřitelů OKD chtějí narušit spekulanti, které láká částka dvou miliard korun na účtech zkrachovalého podniku. Pokud by tito spekulanti byli napojeni na minulé vlastníky, mohli by OKD ovládnout i s cílem zastavit žaloby a zahladit stopy po předchozím tunelování.

Dále čtěte:

Vraťte 12 miliard. Insolvenční správce OKD žaluje NWR, Bakalu a Kadase

Bakalův muž v dozorčí radě OKD končí. Řežábka odstřihl insolvenční správce

Odbory OKD podporují reorganizační plán. Je prý jediným možným řešením


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).