Menu Zavřít

Na seznamu zrušených letů Ryanair už je i Praha a Brno

19. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Společnost Ryanair zruší kvůli nedostatku pilotů lety z Prahy i z Brna. Ostrava a Pardubice zatím informace o zrušených letech nemají. Z Brna by měly být zrušeny lety do Londýna ve čtvrtek 21. září a v neděli 24. září. Z Prahy je zatím potvrzeno zrušení jednoho páru letů v úterý 26. září.

Ryanair uvedl, že bude za zrušené lety poskytovat kompenzace, podle Evropského spotřebitelského centra ale podmínky kompenzací nejsou zcela v souladu s pravidly EU.

Ryanair kvůli nedostatku pilotů ruší od dnešního dne do 28. října 50 letů denně. Cestující, kterých se opatření dotkne, budou informováni prostřednictvím e-mailu, uvedl šéf společnosti Michael O'Leary. Většina zákazníků bude přesunuta na alternativní spoj ve stejný den, případně o den dříve nebo později. O'Leary uvedl, že společnost má nyní nedostatek pilotů kvůli změnám v systému dovolených. Od listopadu, kdy končí rušná sezona, už ke škrtání letů není důvod, dodal.

Lety Ryanair z Prahy
Prvním zrušeným letem v Česku bude zřejmě dvojice letů v úterý 26. září mezi Prahou a Londýnem. Zrušeny by mohly být rovněž spoje na stejné trase 3., 10., 17., a 24. října.

Podrobnosti o zrušených letech jsou k dispozici na webu Ryanair. Většinou se jedná o spoje z nebo na letiště London Stansted a jen několika do/z Edinburghu, Manchesteru a Birminghamu, ale také Říma, Milána, Bruselu a Barcelony. Opatření se týká rušnějších letišť, kde je snazší najít alternativní spoj a cestující ubytovat. Podle aerolinek změny postihnou kolem 400 tisíc pasažérů.


Útok na peněženky. Ryanair omezí komfort cestujících

 Ryanair bude přísněji hlídat zavazadla. Jejich místo na palubě navíc garantuje jen prvním devadesáti cestujícím.


Společnost bude zákazníkům za zrušené lety vyplácet kompenzace. Nebude jim ale rezervovat letenky u konkurenčních dopravců, „to není součástí legislativy EU261“, řekl O'Leary . Na náhradu nemají nárok ti klienti, kteří budou o zrušení spoje informování o více než 14 dní předem.

Takovýto výklad nařízení ale podle Evropského spotřebitelského centra v Česku není úplný. „V souladu s evropským nařízením 261/2004 je letecký dopravce povinen nabídnout možnost volby mezi vrácením ceny letenky a přesměrováním za srovnatelných dopravních podmínek. Pokud přesměrování nenabídne a pouze klientovi vrátí cenu letenky, pak by měl uhradit rozdíl v ceně oproti nové letence, kterou si cestující do dané destinace musel zakoupit sám,“ řekl mluvčí centra Ondřej Tichota.

BRAND24

Podle zakladatele prodejního portálu zaměřeného na levné letenky Cestujlevně.com Davida Eiselta musí aerolinie při zrušení letu s kratším než dvoutýdenním předstihem také zařídit cestujícím ubytování s plnou penzí po dobu čekání na náhradní let, je-li tento let posunut na nadcházející dny. Cestující může hotel rezervovat i na vlastní náklady a zpětně částky podle účtenek za ubytování i stravu nárokovat u aerolinek.

Přečtěte si také:

Akcie Ryanair padají kvůli rušení letů. Firma se připravuje na žádosti o kompenzace

Aerolinky Air Berlin zrušily více než 60 letů. „Onemocněli“ jim piloti

„Banánová republika Německo“. Ryanairu vadí protekce Lufthansy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).