Menu Zavřít

„Banánová republika Německo“. Ryanairu vadí protekce Lufthansy

29. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair v boji o zkrachovalé německé aerolinky Air Berlin přitvrzuje. Insolvenční proces označuje za spiknutí a očekává, že i kvůli nátlaku německé vlády připadne společnost Lufthanse. Šéf marketingu Ryanairu kvůli tomu označil Německo za „banánovou republiku letectví.“

Irským aerolinkám vadí dřívější prohlášení německého ministra dopravy Alexandera Dobrindta. „Potřebujeme v mezinárodním letectví národního šampióna. Proto je nezbytně nutné, aby Lufthansa převzala významnou část Air Berlin,“ uvedl Dobrindt před dvěma týdny.

Kabinet jeho slova později mírnil. „Společnosti nyní jednají a vláda jednání ani neřídí, ani s účastníky nesedí u jednacího stolu,“ řekl mluvčí ministerstva Korbinian Wagner. Zdůraznil, že vláda „nepreferuje žádný výsledek“ a že je na jednajících subjektech, aby nalezly řešení. Termínem pro podání nabídek je 15. září.

Ryanair kvůli tomu podal na insolvenční proces stížnost. Podle obchodního ředitele Davida O´Briena jde o jasný příklad protekcionismu. „To by nebylo možné v žádné jiné evropské zemi, samozřejmě jsme podali stížnost k německému kartelovému úřadu a Evropské komisi. Uvidíme, co se bude dít, ale moc nadějí si neděláme,“ uvedl O'Brien na úterní tiskové konferenci.


Útok na peněženky. Ryanair omezí komfort cestujících

 Ryanair bude přísněji hlídat zavazadla. Jejich místo na palubě navíc garantuje jen prvním devadesáti cestujícím.


Šéf marketingu Ryanairu Kenny Jacobs zašel ještě dál, když uvedl, že z Německa se stává „banánová republika letectví.“ Také on v úspěch stížnosti příliš nevěří a myslí si, že v insolvenčním procesu podle očekávání uspěje Lufthansa.

O´Brien však německého národního dopravce před převzetím krachujících aerolinek varuje. Podle něj mu přinese potíže. „Lufthansa časem zjistí, že pozřením Air Berlin jí vzniknou velké zažívací potíže,“ odhaduje O´Brien.

Ryanair má zájem jak o koupi celého Air Berlin, tak i jeho částí, zvláště se podle svého úterního vyjádření zajímá o letecké trasy. Lufthansa má podle zdrojů Reuters přednostní zájem o letadla pro dálkové lety. Závod o odletová a příletová stání na německých letištích se po insolvenčním oznámení Air Berlin stupňuje, a tak bude budoucí investor podle mluvčího vybrán rychle, podle zdrojů Reuters už v polovině září.

BRAND24

Zájem o koupi Air Berlin má ještě společnost Condor patřící německé cestovní kanceláři Thomas Cook a britský easyJet. Kromě nich o německou aerolinku usiluje i letecký investor Hans Rudolf Wöhrl. O zpětnou koupi rakouské divize Air Berlin, aerolinek Niki, projevil zájem její zakladatel a bývalý závodník Formule 1 Niki Lauda.

Ryanair stojí i o Alitalii
Ryanair stále zvažuje podání závazné nabídky na převzetí italských aerolinek Alitalia. V současné době se probírá dostupnými informacemi a přemýšlí nad dalším postupem. Dosud podal jen nezávaznou nabídku. „Dalším deadlinem je začátek října, kdy už by se měli podávat závazné nabídky,“ uvedl David O´Brien.

Dále čtěte:

Ryanair se zajímá o Air Berlin. Chce však podrobnější údaje o financích

Ryanair: Insolvence Air Berlin je uměle vytvořená


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).