Menu Zavřít

Monte dei Paschi bude usilovat o nový kapitál od soukromých investorů do konce roku

12. 12. 2016
Autor: Flickr

Třetí největší italská banka Monte dei Paschi di Siena se bude snažit získat od soukromých investorů dodatečný kapitál do konce roku. Správní rada banky to oznámila po svém nedělním zasedání poté, co jí Evropská centrální banka (ECB) odmítla žádost o prodloužení termínu pro navýšení kapitálu. Bez nových peněz od investorů by problematickou banku musel zachraňovat italský stát.

Akcionáři nejstarší bankovní instituce na světě minulý měsíc schválili plán vydat nové akcie v hodnotě pěti miliard eur (135 miliard korun) a ECB pro navýšení kapitálu stanovila bance termín do konce roku. Naděje na rychlé získání peněz se však po rezignaci premiéra Mattea Renziho v důsledku odmítnutí vládního plánu ústavních reforem v nedělním referendu výrazně snížily. V neděli se však vyhlídky na úspěch poněkud zlepšily, když italský prezident Sergio Mattarella pověřil sestavením nové vlády ministra zahraničí Paola Gentiloniho.

Zdroje agentury Reuters minulý týden sdělily, že vláda je připravena banku finančně podpořit. Monte dei Paschi si musí obstarat nový kapitál, aby se mohla vypořádat s vysokým objemem špatných úvěrů a zůstala solventní. Banka v červenci neprošla evropskými zátěžovými testy, v nichž byla označena za nejslabší evropskou banku.

Podle zdrojů z bankovních kruhů má Monte dei Paschi v plánu získat jednu miliardu eur od katarského státního investičního fondu. Konsorcium bank by se pak snažilo prodat zbytek akcií na trhu, aniž by je muselo předtím samo koupit.


Dále čtěte:

BRAND24

Monte dei Paschi čas nedostane, její záchrana je v rukách italské vlády

Nejstarší banka světa může vyměnit dluh za akcie. Získat chce miliardu eur


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).