Menu Zavřít

Monetě klesl zisk o devět procent. Kvůli tlakům konkurence

10. 11. 2016
Autor: Moneta

Skupině Moneta, dřívější GE Money, za tři čtvrtletí letošního roku klesl čistý zisk meziročně zhruba o devět procent na 3,19 miliardy korun. Důvodem jsou konkurenční tlaky, uvedla dnes banka. Provozní výnosy se meziročně snížily o 8,5 procenta na 8,34 miliardy korun. Banka očekává, že bude schopná zvýšit navrhovanou dividendu.

Aktiva skupiny proti konci loňska vzrostla o 4,1 procenta na 145,7 miliardy korun. Vklady klientů se zvýšily o 5,7 procenta na 114,9 miliardy korun. Objem spotřebitelských úvěrů stoupl o 29 procent na 19,2 miliardy korun. Provozní náklady klesly meziročně o desetinu na 3,69 miliardy korun.

„Silná výkonnost Monety, zejména navyšování objemu úvěrů, snižování nákladů a pevná kapitálová pozice dává vedení společnosti dostatečnou jistotu, že bude schopné navýšit navrhovanou dividendu za rok 2016,“ uvedla banka. Nyní odhaduje, že dividendu vyplatí ze 100 až 110 procent čistého zisku proti předchozímu plánu alespoň 70 procent.

Moneta oznámila, že dosavadní výdaje na oddělení od GE jsou nižší, než se plánovalo, a očekává dodržení stanoveného rozpočtu jedné miliardy korun. „K dokončení procesu oddělení pravděpodobně dojde během druhého čtvrtletí 2017, šest měsíců před původním odhadem,“ uvedla banka.


Zakládáte účet nebo chcete úvěr? Pomůžou vám informace na webu Finance.cz


Skupina GE Money se na Monetu přejmenovala na začátku května. Patří do ní Moneta Money Bank, Moneta Auto a Moneta Leasing. Moneta Money Bank vstoupila v květnu také na pražskou burzu. Nabídka souvisí se záměrem amerického konglomerátu General Electric prodat banku do příštího roku a zaměřit se na průmyslovou činnost.

BRAND24

Moneta Money Bank má asi milion klientů. Ve zhruba 230 pobočkách zaměstnává přibližně tři tisíce lidí.

Konkurenční Komerční bance za devět měsíců stoupl meziročně čistý zisk o 7,7 procenta na 10,6 miliardy korun, České spořitelně vzrostl o 7,1 procenta na 11,9 miliardy.

Může být českým bankám ještě lépe?

Komentář Vladana Gallistla: Ziskovost bank dosáhla vrcholu

Českým bankám se daří. Pololetní zisk jim vzrostl na téměř 45 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).