Menu Zavřít

České spořitelně stoupl zisk na 12 miliard. Hypotéky dosáhly rekordu

4. 11. 2016
Autor: Novák Tomáš/Euro

České spořitelně za letošní tři čtvrtletí stoupl čistý zisk o 7,1 procenta na 11,9 miliardy korun. Provozní zisk se ale snížil o 6,1 procenta na 15,2 miliardy korun. Meziročně se zvýšily vklady klientů i poskytované úvěry, ukazují neauditované hospodářské výsledky banky.

„K dobrým výsledkům pomohla především kvalita úvěrového portfolia a díky efektivnějším procesům se nám daří udržet trend snižování provozních nákladů,“ uvedl předseda představenstva Tomáš Salomon. Dále zdůraznil, že společnost získala rekordní objem nových hypoték, který přesáhl 40 miliard korun. K nárůstu zisku přispěl také jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe.

Důvodem poklesu provozního zisku je pokračující snižování čistých výnosů z poplatků a provizí, pokles čistého zisku z obchodních operací, který byl v loni mimořádně vysoký kvůli jednorázovému vlivu změny metodiky při oceňování derivátů a také snižování příjmů z pronájmu nemovitostí v souvislosti s postupným odprodejem investičních nemovitostí.

Hrubý objem klientských úvěrů se za posledních 12 měsíců zvýšil o 8,2 procenta na 586 miliard korun. Úvěry domácnostem vzrostly o 7,6 procenta na 319,5 miliardy korun, a to především díky dvojcifernému růstu hypoték fyzickým osobám. Nárůst úvěrů velkým korporacím se projevil v celkovém navýšení objemu úvěrů podnikatelským subjektům o 11 procent.

Závazky ke klientům vzrostly o 9,4 procenta na 772,3 miliardy korun. Vklady domácností se zvýšily o 6,7 procenta na 560,9 miliardy korun. „Rostou zejména vklady na Osobních účtech klientů,“ uvedla banka. Vklady firemní klientely se zvýšily o 18,3 procenta na 138,4 miliardy korun, důvodem je ukládání jejich přebytečné likvidity u ČS. Vklady klientů veřejného sektoru vzrostly o 14,6 procenta na 73 miliard korun. Čistá úroková marže vztažená k úročeným aktivům se snížila na 3,15 procenta z 3,33 procenta. Čistý úrokový výnos klesl o 1,3 procenta na 19,2 miliardy korun.


Zakládáte účet nebo chcete úvěr? Pomůžou vám informace na webu Finance.cz


Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly meziročně o 8,4 procenta na 6,9 miliardy korun. K významným vlivům na klesající příjmy z poplatků patří podle ČS regulace EU v oblasti provizí z karetních transakcí. „Pokles byl také způsoben snižováním příjmů z poskytovaných finančních služeb s tím, jak klienti využívají levnější formy obsluhy a zvýhodněné programy a produkty. Na druhou stranu se zvýšil příjem poplatků z investičních produktů, zejména za správu aktiv,“ píše banka.

Čistý zisk z obchodních operací a aktiv oceňovaných reálnou hodnotou se v meziročním porovnání snížil o 13,8 procenta na 1,9 miliardy korun.

„Výsledky České spořitelny jsou spíše zklamáním,“ řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Konkurence v bankovnictví je podle něj velmi silná, takže všechny banky musí zavádět nízkonákladové produkty pro své klienty. Velmi povzbudivé jsou ale informace o nesplácených úvěrech. Jejich objem je nadále velmi nízký, což je zásluha dobrého risk managementu ČS a samozřejmě i příznivé ekonomické situace v ČR, dodal.

BRAND24

ČS je co do počtu klientů největší tuzemskou bankou. K 30. září měla Finanční skupina ČS 4,71 milionu klientů. Její mateřská společnost Erste Group, která se obchoduje na pražské burze, skončila podle dnes zveřejněných výsledků za tři čtvrtletí s čistým ziskem 1,18 miliardy eur (31,9 miliardy korun).

Konkurenční Komerční bance za devět měsíců stoupl meziročně čistý zisk o 7,7 procenta na 10,6 miliardy korun, a to díky jednorázovým ziskům. Čistý zisk očištěný o jednorázové položky KB ale poklesl o 8,9 procenta na 9,1 miliardy korun.

Může být českým bankám ještě lépe?

Komentář Vladana Gallistla: Ziskovost bank dosáhla vrcholu

Českým bankám se daří. Pololetní zisk jim vzrostl na téměř 45 miliard

Přečtěte si exkluzivní rozhovor týdeníku Euro s šéfem České spořitelny:

Největší problémy? Hazard a porno, říká šéf spořitelny

Šéf České spořitelny Tomáš Salomon (Autor: Martin Pinkas)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).