Menu Zavřít

Šéfové velkých firem dostali znovu přidáno. Podívejte se, kdo bere nejvíc

25. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Plat výkonných ředitelů u největších amerických firem se v loňském roce zvedl v průměru o 8,5 procenta na medián 11,5 milionu dolarů (272 milionů korun). Vůbec nejlépe placeným šéfem je Thomas Rutledge z Charter Communications. Vyplývá to z průzkumu, který pro agenturu AP vypracovala analytická firma Equilar.

Průměrný růst o 8,5 procenta je za poslední tři roky vůbec nejvyšší. Odráží hlavně vzrůstající hodnotu akcií u velkých amerických firem, na kterých je vázána velká část případných odměn. Za posledních pět let se pak medián jejich platů bez započítání inflace zvýšil o 19,6 procenta. Jde o téměř dvojnásobek nárůstu oproti průměrnému zaměstnanci v USA.

Kdo loni vydělal nejvíc? Podívejte se na galerii:

Z výzkumu společnosti Equilar vyplývá, že výše základního platu se oproti roku 2015 zvedla o tři procenta na 1,1 milionu dolarů. Největší nárůst, o 11,5 procenta, byl zaznamenán u výnosu z akcií, které výkonnému řediteli zajistily průměrně 5,5 milionu dolarů.

BRAND24

Do žebříčku se nedostali šéfové známých technologických firem, například Jeff Bezos z Amazonu či Mark Zuckerberg z Facebooku, protože jejich plat činí oficiálně jeden dolar.

Dále čtěte:

Zkažený odkaz Steva Jobse: diktátorští manažeři vyšli z módy

Noční můra místo práce snů: v Silicon Valley vládne testosteron

Největší zloděj v USA? Firmy své zaměstnance oloupí o 15 miliard dolarů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).