Menu Zavřít

Kdo koupí Linet? Přední výrobce zdravotnických lůžek jedná o prodeji

28. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Na českém trhu může dojít k obří transakci. Podle informací týdeníku Euro ze dvou na sobě nezávislých zdrojů z oblasti fúzí a akvizic se připravuje prodej společnosti Linet, která je předním světovým výrobcem zdravotnických lůžek. Ve hře jsou nicméně podle informací z trhu dvě varianty.První možností je prodej části firmy strategickému investorovi, který by pomohl rozšířit výrobní kapacity společnosti a umožnil jí expandovat na zahraničních trzích. Druhou možností je prodej celého Linetu.

„Odhaduji, že to skončí jako v případě ČGS,“ uvádí jeden ze zdrojů. Skupinu ČGS prodali gumárenští magnáti Tomáš Němec a Oldřich Šlemr nakonec celou strategickému investorovi, kterým byl švédský gumárenský koncern Trelleborg. Na začátku jednání se rovněž uvažovalo o prodeji části podílu, ale nakonec strategický hráč koupil celou firmu. V případě ČGS vyinkasovali Němec a Šlemr každý okolo 15 miliard korun.

Ostatně právě strategičtí investoři ze stejného odvětví mohou nabídnout lepší cenu, protože převzetím rivala získají větší benefity než například finanční investor. Ten nemůže sázet na větší propojení v oblasti odbytu či nákupu surovin.

Strategický investor by se hodil rovněž Linetu, který začal mohutně expandovat. Tržby firmy se v minulém roce zvýšily o 27 procent na 3,3 miliardy korun. Na druhé straně se však snížil čistý zisk firmy ze 432 milionů na téměř 171 milionů korun. Klesl rovněž provozní zisk. Společnost zároveň loni rozšířila své výrobní portfolio, když v září koupila většinový podíl ve firmě Borcad Medical, která vyrábí porodní postele, gynekologická či dialyzační křesla.


Přečtěte si exkluzivní rozhovor týdeníku Euro:

Tomáš Kolář: Linet nebudu měnit

 Zbyněk Frolík předává Linet Tomáši Kolářovi (Foto Euro, Martin Pinkas)


„Žádný podíl se v Linetu neprodává,“ odmítá ale informace Zbyněk Frolík, zakladatel a spolumajitel společnosti (na snímku). Na dotaz, zda Linet hledá spíše strategického investora, Frolík odpověděl: „Každá společnost naší velikosti průběžně hledá příležitosti pro další udržitelný růst.“ Za největší konkurenty označil například americké firmy Hill-Rom a Stryker. Největší rivalové by však zároveň mohli být ideálními strategickými spojenci. V dohledné budoucnosti podle Frolíka naopak společnost nevstoupí na burzu.

Případný zájemce o Linet navíc bude muset mít hodně naditou peněženku. „Linet je nadnárodní skupina a její hodnota se pravděpodobně pohybuje okolo 500 milionů eur,“ tvrdí Frolík. V korunách by to znamenalo závratnou sumu 13,5 miliardy.

V současnosti vlastní firmu Linet nizozemská Linet Group. Za ní však stojí několik vlastníků. Podle posledních dostupných informací zhruba polovinu Linetu vlastnil německý Wibo Holding, rodina Frolíkova pak asi třetinový podíl. Dalšími podílníky jsou Ivan Husák a Luděk Šofr.


O úspěších českých podnikatelů čtěte více:

Lasvit míří do New Yorku. Otevře tam svůj první showroom

BRAND24

České 3D tiskárny Prusa jdou na dračku

Olympionici v Riu budou sedět na českých lavičkách


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).