Menu Zavřít

Jižní Korea zarazila prodej aut Volkswagen

2. 8. 2016
Autor: ČTK

Úřady v Jižní Koreji nařídily pozastavit prodej většiny modelů německé automobilky Volkswagen. Zároveň firmě vyměřily pokutu ve výši 17,8 miliardy wonů (388 milionů korun) za údajné falšování dokumentů o testech emisí a úrovně hluku. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Vláda zrušila certifikaci 80 modelovým variantám automobilů značek VW a rovněž Audi a Bentley, které jsou součástí koncernu Volkswagen. Ten v Jižní Koreji dobrovolně pozastavil prodej většiny svých modelů již v červenci. Nynější rozhodnutí jihokorejské vlády nicméně Volkswagen označil za nanejvýš přísné. Dodal, že zváží, zda proti rozhodnutí podnikne právní kroky.

Podle jihokorejských představitelů by mohlo trvat déle než tři měsíce, než se prodej dotčených modelů obnoví. „Certifikace vozidla obvykle trvá tři měsíce, v případě Volkswagenu by to však mohlo být delší, protože budeme postupovat důkladně,“ uvedl jeden z vedoucích pracovníků na ministerstvu životního prostředí.

Volkswagen v Jižní Koreji po vypuknutí skandálu kolem měření emisí čelí prudkému poklesu prodeje. V letošním prvním pololetí se odbyt automobilů se značkou VW na jihokorejském trhu meziročně propadl o třetinu na 12463 vozů. Ačkoliv je Jižní Korea pro Volkswagen relativně malým trhem, představuje významné odbytiště pro jeho luxusní znaky Audi a Bentley.

BRAND24

Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software umožňující manipulovat s testy emisí. Aféra se týká mimo jiné asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Jižní Korea v této kauze postupuje proti Volkswagenu poměrně tvrdě. Již loni v listopadu vyměřila firmě pokutu 14,1 miliardy wonů (308 milionů korun) a letos v červnu v rámci vyšetřování zatkla jednoho z místních manažerů automobilky.


Čtěte dále:

Kvůli Dieselgate padl první zatykač

Brusel chce po VW spravedlivé odškodnění evropských klientů

Volkswagen bude stát emisní aféra 15 miliard dolarů

Volkswagen (Zdroj: čtk

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).