Menu Zavřít

Japonský HI-LEX postaví u Mostu továrnu za miliardu. Zaměstná 250 lidí

27. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Japonská společnost HI-LEX postaví u Mostu továrnu na dveřní systémy pro automobily. Investuje do ní 1,16 miliardy korun. Stavba závodu by měla být dokončena v červnu příštího roku. V první fázi chce společnost HI-LEX Czech přijmout 100 pracovníků. Do roku 2023 plánuje zaměstnat až 250 lidí.

„ČR má velmi vyspělou podnikatelskou infrastrukturu a výhodnou pozici, kterou využijeme při expanzi našeho podnikání nejen v Evropě, ale celosvětově. Kromě přístupu na přední automobilové trhy oceňujeme i širokou základnu kvalitních českých subdodavatelů,“ uvedl prezident a výkonný ředitel HI-LEX Europe GmbH Taro Teraura.


Čtěte:

Portské, tabák, autodíly. Vznikla česko-portugalská komora

 Sudy s portským vínem Ferreira v Portu


Japonské společnosti jsou na žebříčku zahraničních investorů v České republice na druhém místě za Němci. Státní agentura CzechInvest dosud eviduje japonské investice ve výši 124 miliard korun. „Většina japonských firem v Česku pochází z oblasti automotive a vyrábí kvalitní produkty pro německý trh. Řadě z nich dodávají čeští dodavatelé,“ uvedl generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

Japonské podniky dosud v ČR vytvořily 28.706 nových pracovních míst. Největší investicí japonských firem v Česku byla výstavba kolínského závodu na malé vozy Toyota/PSA, kde hodnota investice dosáhla 23,5 miliardy korun. Výrobce klimatizačních jednotek Denso v roce 2001 v Liberci postavil závod, do kterého investoval víc než 9,5 miliardy korun. Japonská skupina Asahi Group Holdings také koupila Plzeňský Prazdroj a další východoevropské pivovary za 7,3 miliardy eur (197,3 miliardy Kč).

BRAND24


O investicích dále čtěte:

Home Credit investoval 200 milionů do americké firmy Nymbus

Pegas Nonwovens investuje v JAR dvě miliardy. Nabere stovky lidí

Agrofert staví v Německu pekárnu za 8,5 miliardy

Agrofert, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).