Menu Zavřít

Hodnota bitcoinu poprvé v historii překonala cenu zlata

3. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Hodnota kybernetické měny bitcoin poprvé překonala cenu jedné unce zlata. Na konci čtvrtečního obchodování se jeden bitcoin prodával za 1268 dolarů, zatímco zlato stálo 1233 dolarů za troyskou unci.

Nynější vysoká hodnota bitcoinu je připisována rostoucí poptávce v Číně. Podle čínských úřadů se tato kybernetická měna používá k převodům peněz do zahraničí.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem.


Zapomeňte bitcoin. V kurzu je kryptoměna drogových dealerů

Bitcoin,
Jason Benjamin

Protože není pod kontrolou žádné centrální banky a dá se snadno přesouvat, často měnu využívají ti, kdo se chtějí vyhnout kontrole svého kapitálu.

Kurz bitcoinu je ve srovnání s oficiálními měnami velmi rozkolísaný a snadno podléhá spekulacím. Na rozdíl od běžných měn za sebou nemá žádnou reálnou oporu v podobě ekonomiky, na jejíž výkon by byl navázán. Nejvýraznější denní výkyvy bitcoinu se loni pohybovaly kolem deseti procent. Kolísavost bitcoinu ale byla výrazně slabší než v roce 2013, kdy denní výkyvy dosahovaly až 40 procent.

Půlroční vývoj ceny bitcoinu (v dolarech):

Půlroční vývoj ceny bitcoinu

Zdroj: WorldCoinIndex

CONTENT24

Půlroční vývoj ceny zlata (v dolarech):

Gold Chart

Čtěte dále:

Číňané přišli na to, jak obejít regulaci bitcoinu. Cena opět stoupá

Bitcoinová pyramida? Český Maximus Coin před úřady prchl na Maltu

Zakletý bitcoin. Stát nedokáže ohlídat byznys ve virtuální měně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).