Menu Zavřít

Export vojenského materiálu letos překročí 20 miliard. Nedostatku pracovníků navzdory

24. 7. 2017
Autor: čtk

Export vojenského materiálu letos překročí 20 miliard korun, i když se výrobcům nedaří zvyšovat objem výroby kvůli nedostatku kvalifikovaných pracovníků, uvedla Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Loni byl vývoz zbraní a dalšího vojenského materiálu z Česka nejvyšší a dosáhl 18,6 miliardy korun.

„Je dobré, že se daří dlouhodobě navyšovat export vojenského materiálu. Co je ještě lepší, že se mění jeho struktura ve prospěch vývozu sofistikované techniky s vysokým podílem přidané hodnoty,“ uvedl prezident asociace Jiří Hynek.

Nejvíce, zhruba o 30 procent, české zbrojovky exportovaly do zemí Evropské unie. V EU je nevýznamnějším obchodním partnerem České rrepubliky Slovensko s podílem šesti procent na celkovém vývozu. Na Střední východ směřuje téměř čtvrtina české produkce. Export do této oblasti významně ovlivnil vývoz bitevníků L-159 do Iráku, který se díky tomuto obchodu stal nejvýznamnějším exportním teritoriem loňského roku s deseti procenty celkového exportu. Spojené arabské emiráty mají podíl osm procent.


Proč Trump odmítá Zemana? Prý i kvůli vývozu českých zbraní

Vršovice na Lounsku, střelnice 41. mechanizovaného praporu, prezident Miloš Zeman Prezident si na střelnici vyzkoušel podle svých slov poprvé v životě střelbu ze samopalu


Za hranice míří hlavně letecká a pozemní technika, obě tyto komodity tvořily zhruba 30 procent. Dále jde o munici, energetické materiály, elektronická vybavení a výrobní zařízení a polotovary. Významný růst, a to ze sedmi na 11 procent, vykázal export elektronického vybavení. Export ručních palných zbraní se podílel na celkovém objemu čtyřmi procenty.

Export zbraní a vojenského materiálu z Česka v roce 2015 dosáhl 15 miliard, loni byl o zhruba tři miliardy korun vyšší. V roce 2016 byly vyvezeny střelné zbraně a střelivo do zemí mimo EU v hodnotě 3,4 miliardy korun. Nejvíc jich mířilo do USA, Kanady a Thajska.

Na konci loňského roku bylo v Česku 251 firem a dvě fyzické osoby držitelem povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem. Export pro české zbrojařské firmy představuje 90 procent jejich produkce.

BRAND24

Dále čtěte:

Šéf Omnipolu Podpěra: Přežijeme i bez armády

Stačí jiskra a je konec. Jak se v Explosii testuje dělostřelecká munice

Zbrojař Strnad letadla neumí. Po „tučkách“ se zbavil i migů

 Mig-21


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).