Menu Zavřít

Čínská pneumatikárna by mohla vzniknout i v Olomouckém kraji

7. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pokud by čínský výrobce pneumatik, který má podle prezidenta Miloše Zemana zájem investovat v Moravskoslezském kraji, nenašel v regionu vhodnou lokalitu, není vyloučeno, že se investice přemístí do sousedního Olomouckého kraje. Zeman to dnes řekl na závěr své třídenní návštěvy v Moravskoslezském kraji.

V úterý prezident uvedl, že má o investici v kraji zájem čínský výrobce pneumatik, který by tam mohl vytvořit 1500 pracovních míst, možná až dva tisíce. Pneumatikárna by měla být zhruba o stejné velikosti jako je firma Nexen, která bude investovat v žatecké průmyslové zóně Triangl.

Prezident uvedl, že před pěti lety měl dvě pracovní večeře se zástupci firmy Nexen, která se nakonec rozhodla pro Ústecký kraj. „Právě proto, že tady nenašla vhodné uplatnění. Já bych si samozřejmě nepřál, aby se to opakovalo,“ řekl Zeman.


Pirelli se vrací na burzu. Nabídne 40 procent akcií

 Pirelli chce nabídnout na burze 40 procent akcií


Dodal, že pokud by se v kraji opět nenašla vhodná zóna, tak se zřejmě pneumatikárna odsune do Olomouckého kraje. „Ale o tom bych nechtěl spekulovat, protože, jak už pan hejtman (Ivo Vondrák, ANO) řekl, jednání probíhají,“ dodal prezident.

Jméno investora neuvedl, o prostory v České republice se ale zajímala společnost Linglong Tire. Podle dřívějších informací by se její investice pohybovala v řádu miliard korun. Hejtman už v úterý poukazoval na to, že zatím není jasné, kam v kraji by výrobce pneumatik svou továrnu umístil.

Průmyslová zóna Nad Barborou v Karviné zatím není připravena a ani nevyhovuje požadavkům a v průmyslové zóně poblíž mezinárodního letiště v Mošnově na Novojičínsku by podle něj obdobná investice nebyla ideální. “Pneumatiky, si myslím, že nepatří na letiště. Myslím si, že určitě ne, protože když vystoupíte z letadla a ty pneumatikárny, ať děláte, co děláte, tak jsou cítit, tak to není úplně ideální lokace,“ řekl už dříve Vondrák. Kraj nyní hledá vhodnou lokalitu, řešením by podle hejtmana mohla být rekultivovaná plocha, kterou během středečního jednání s podnikateli nabídl pro tuto investici většinový majitel strojírenských Vítkovic Jan Světlík.

BRAND24

Čtěte také:

Zemanova delegace podepsala s čínskými protějšky tři dokumenty

Pneumatiky letos kvůli dražším surovinám a sílícímu dolaru podraží

Miloš je cesta

Miloš Zeman se 12. května 2017 sešel v Pekingu s prezidentem Si Ťin-pchingem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).