Menu Zavřít

Brusel vyhodnocuje stížnost firmy Alcentra na vyloučení z koupě OKD

22. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Evropská komise začala vyhodnocovat stížnost americké firmy Alcentra ze skupiny BNY Mellon týkající se jejího vyloučení z nabídky na koupi černouhelné společnosti OKD. Podle dřívějších informací firma proti Česku zvažuje arbitráž. Ministerstvo financí dnes uvedlo, že mu nepřísluší kroky společnosti Alcentra komentovat. Také společnost OKD se k situaci nechce vyjadřovat, a to s ohledem na čtvrteční schůzi věřitelů, která má schvalovat reorganizační plán firmy.

„Ministerstvo nebylo ze strany Evropské komise s údajnou stížností Alcentry konfrontováno. Pokud se tak stane, jsme připraveni poskytnout komisi maximální součinnost. Rozhodnutí o dalším osudu OKD je každopádně v rukou věřitelů,“ uvedl Filip Běhal z tiskového oddělení resortu. OKD je od loňského května v úpadku. Tento čtvrtek se bude konat schůze věřitelů, na níž se má schvalovat reorganizační plán firmy.

Pokud věřitelé plán schválí, budou doly a provozní majetek vloženy do nově založené společnosti OKD Nástupnická. Sto procent akcií v této společnosti získá státní podnik Prisko, v němž vykonává vlastnická práva právě ministerstvo financí. V původní OKD zůstanou pohledávky za bývalými majiteli. Prisko má OKD získat za 80 milionů korun.

Alcentra proti tomu nabízela podle dostupných informací za OKD 540 milionů korun. Zástupci OKD ale dříve uvedli, že její nabídka byla nevýhodná, protože požadovala, aby závod disponoval hotovostí ve výši nejméně 886 milionů korun a také veškerou další hotovostí vygenerovanou od 1. ledna 2017.

Proti tomu se však Alcentra brání. V dopise, který zaslala vedení OKD, mimo jiné uvádí, že řada údajů byla vedením těžební společnosti interpretována nesprávně. Například zmíněná hotovost měla být podle firmy v době před dokončením transakce používána pro běžné fungování podniku a toto použití by nemělo na kupní cenu žádný vliv.


Trhliny v prodeji OKD: státní zástupce se zastal odmítnutých Američanů

Ředitelství OKD v Ostravě


Alcentra dále tvrdí, že při správném vyhodnocení její nabídky by uspokojení pohledávek věřitelů bylo téměř pětkrát vyšší než uspokojení nabízené podle aktuálního reorganizačního plánu OKD. „Vaše tvrzení o ´nulovém´ uspokojení věřitelů OKD je nesmyslné a nemůže být vnímáno jinak, než jako snaha zdiskreditovat nabídku Alcentra anebo snaha obhájit legitimitu navrhovaného prodeje, podle našeho názoru pod cenou, státní společnosti Prisko,“ dodává v dopise firma.

V podání EK si pak Alcentra mimo jiné stěžuje na údajnou nedovolenou státní podporu, která má spočívat právě v koupi majetku OKD Priskem za cenu, která je významně pod tržní cenou aktiv OKD.

Dodává, že prodej OKD by podle evropských pravidel veřejné podpory vyžadoval otevřené a transparentní výběrové řízení. V případě prodeje OKD tomu tak ale podle firmy nebylo a společnost Prisko byla ekonomicky zvýhodněna.

„Společnost OKD nebude z objektivních důvodů poskytovat k aktivitám některých medializovaných subjektů před plánovanou čtvrteční schůzí věřitelů, na které budou posuzovat a rozhodovat o schválení reorganizačního plánu, žádné komentáře a stanoviska,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

BRAND24

V OKD nyní i s dodavatelskými firmami pracuje necelých 10 tisíc lidí. Reorganizační plán předpokládá, že jejich počet bude postupně klesat tak, jak se budou zavírat jednotlivé doly. V dolech Darkov a Lazy by měla těžba uhlí skončit v roce 2018, v Dole ČSA v roce 2021 a v Dole ČSM v roce 2023. Podle odborů je předložený reorganizační plán nejlepším a jediným možným způsobem řešení úpadku firmy.

Čtěte více o sporu Alcentry s OKD:

Američané chtějí zastavit prodej OKD. Za firmu prý nabízejí půl miliardy

Američané: Vedení OKD a insolvenční správce obrali věřitele o půl miliardy

Napětí před schůzí věřitelů OKD: prodej napadnou Citibank, Alcentra i spekulanti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).