Menu Zavřít

Boček po 25 letech v čele Budvaru: Skončit jsem chtěl několikrát

27. 2. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Šéfovat čtvrtstoletí pivovaru, a navíc národnímu podniku, to musí člověka poznamenat. Ovšem Jiří Boček, až do loňského prosince ředitel Budějovického Budvaru, zůstává nad věcí.

„Pokud víte, co máte dělat, a jste o tom přesvědčen, na nějaké tlaky se můžete vybodnout,“ říká Boček v rozhovoru pro týdeník Euro.

Co je na vašem konci v Budějovickém Budvaru nejlepší?

Pocítil jsem uvolnění. Spí se mi daleko líp a mám klidnější život.

Vysilovaly vás neustálé diskuse o privatizaci pivovaru?

To je jen jedna část. K tomu máte strategii firmy, její vnitřní operativu, investice, jednání s obchodními partnery a dodavateli. Těch věcí je řada a privatizace je hlavně zajímavostí pro média.

Přesto jste se k ní musel pořád vyjadřovat.

Ano, ale v roce 1992, když politici zařadili Budvar do druhé privatizační vlny, jsme řešili, jestli ho rozvíjet až poté, co bude zprivatizován, jak se to tehdy dělalo, nebo bez ohledu na privatizaci. Rozhodli jsme se pro druhou variantu. Pokud bychom to neudělali, ještě dneska by pivovar přešlapoval na místě a pořád na něco čekal.

Nezáviděl jste kolegům ze soukromých pivovarů?

Nevidím zásadní rozdíl v tom, jestli jde o národní podnik, nebo akciovou společnost. Vztahují se na nás stejné zákony a máme stejný předmět podnikání. Nicméně v situaci, kdy nás vlastní stát a naším úkolem je pohybovat se na tvrdém konkurenčním trhu piva i v zahraničí, vydělávat peníze vlastní činností a do toho vedeme soudní spory se skupinou Anheuser-Busch, je skutečně nepříjemné, že zákonodárci zahrnuli do zákona o registru smluv i národní podnik. Je to vůči němu vražedný nástroj, horší než spory se skupinou Anheuser-Busch (po uskutečnění tohoto rozhovoru poslanci schválili, že povinnost zveřejňovat smlouvy v registru se nemá týkat státních podniků včetně Budvaru – pozn. red.).

Bitva o registr smluv nekončí:

http://www.euro.cz/politika/lidovci-zkusi-vratit-do-registru-smluv-statni-firmy-1332600" class="art-urlext" onclick="if (typeof ga !== 'undefined'){ ga('send', 'event', 'Text s linkami', 'Linky v textu', 'Kliknutí na link v textu');} else if (typeof _gaq !== 'undefined') { _gaq.push(['_trackEvent', 'Text s linkami', 'Linky v textu', 'Kliknutí na link v textu']);}" title="http://www.euro.cz/politika/lidovci-zkusi-vratit-do-registru-smluv-statni-firmy-1332600" >Lidovci zkusí vrátit do registru smluv státní firmy

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek (vpravo) a 1. místopředseda strany a ministr zemědělství Marian Jurečka

Proč?

Chápu, že daňový poplatník by měl mít přehled o veřejných financích, ale u Budvaru ani jednu veřejnou korunu nevyužíváme. Nás to neskutečně poškozuje a jednoznačně znevýhodňuje. To jsou velké hlouposti lidí, kteří navrhují zákony. Základní heslo v byznysu je především ochrana veškerých obchodních informací.

Konkurence toho zneužívá?

Trápí nás zákon o svobodném přístupu k informacím a o registru smluv. Přitom stát má řadu kontrolních mechanismů, které na Budvar může uplatnit. V Česku se všechno nejdřív rozkradlo a teď chceme všechno vykontrolovat. Jdeme ode zdi ke zdi.

V čele Budějovického Budvaru jste byl od roku 1991. Kolikrát jste chtěl skončit?

Takové myšlenky přicházejí, když se nedaří, to je normální. Je to jako ve sportu – pracujete v týmu, někdy to drhne, nálada je špatná. A zlomit se to dá jedině tím, že ještě přidáte. A když se pak zadaří, zase přichází radost. Skončit jsem chtěl několikrát, ale vždycky jsem si kladně odpověděl na otázku, jestli mě ta práce uspokojuje a můžu něco přinést firmě.

Bylo to i před pěti lety, kdy jste se dostal do ostré přestřelky s tehdejším ministrem zemědělství Petrem Bendlem?

Ne. To byla rvačka, to nic jiného nebylo. Jím nařízená účelová kontrola měla za úkol odvolat mě a nový ředitel podniku měl uzavřít známkoprávní dohodu s firmou Anheuser-Busch, nevýhodnou pro Budvar. Terčem lobbistických skupin jsme ale byli vždycky.

Celý rozhovor čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 27. února. V elektronické verzi ke stažení na www.alza.cz/euro.

 Titulka Euro 09/2017

BRAND24


Dále čtěte:

Budvar navyšuje kapacity. Letos investuje 730 milionů

Babiš vytáhne více peněz ze státních firem

Generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš to nebude mít letos lehké. Ministerstvo financí požaduje vyplatit víc peněz, než kolik polostátní energetická skupina vydělá za loňský rok


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).