Menu Zavřít

Státní miliardy bokem. Úlevy z registru smluv dostane Budvar či Česká pošta

22. 2. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

V internetovém registru smluv zřejmě nebudou muset zveřejňovat smlouvy vedle národního podniku Budějovický Budvar ani státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu. V novele zákona o registru smluv, která se původně týkala jen vynětí pivovaru Budvar, to dnes o jeden hlas schválila Sněmovna.

Poslanecké rozšíření výčtu výjimek kritizuje jeden z předkladatelů původní novely ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) či její zpravodaj Jan Farský (STAN, za TOP 09). Lidovci původně chtěli výjimku pro národní podniky, což je nyní jen Budvar. Pivovaru podle nich mohly hrozit škody kvůli odkrytí obchodní strategie. Někteří poslanci pak poukazovali na to, že s podobnými problémy se mohou potýkat i další společnosti. Podle Jurečky byly výjimky odůvodněné například u vysokých škol či výzkumných ústavů, ale ne u státních podniků. Obává se, že poslanci by schválili předpis ve stejné podobě, i pokud by jim ho vrátil Senát.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) míní, že se problémy s ochranou obchodního tajemství daly řešit lépe. Poslanci ANO podporovali vrácení zákona do druhého čtení, aby se připravily přesnější a vyhovující pozměňovací návrhy, uvedl. „Teď budeme intenzivně prosazovat odborné jmenováni do dozorčích a řídících orgánů státních podniků,“ prozradil Babiš. Příslušný návrh chce hnutí předložit ve Sněmovně ve čtvrtek.

Ostřejší byl europoslanec ANO Pavel Telička. „Výjimky z registru smluv pro státní podniky jsou naprostou nehorázností a fackou lidem. V nich je totiž největší důvod registrace,“ prohlásil.

O vynětí státních podniků se ve Sněmovně strhl patrně největší boj. O pozměňovacím návrhu se hlasovalo pětkrát, schválen byl hlasy ČSSD, KSČM a ODS. Pro předlohu hlasovalo 80 ze 159 přítomných poslanců.


Co všechno se lze dozvědět z registru smluv? Čtěte:

Registr smluv aneb Cesta do hlubin úředníkovy duše

Čas a peníze vám může ušetřit i práce s dokumenty

„Poslanci ČSSD, KSČM a ODS vyprázdnili jediný nový zákon, který má zabraňovat plýtvání veřejnými prostředky. Přijali plošné výjimky pro státní a městské firmy, které ročně potajmu hospodaří se stovkami veřejných miliard - například dopravní podniky, městské holdingy, Českou poštu, České dráhy či Lesy ČR,“ komentoval verdikt Sněmovny Nikola Hořejš z iniciativy Rekonstrukce státu, která zákon dlouhodobě podporuje.

O „vykostění“ původního zákona o registru smluv, který v minulosti prosadil, hovoří také Farský. Opatření kritizují i Zelení. „Plýtvání veřejných prostředků ve státních firmách bude za pomlaskávání ČSSD, ODS, KSČM a KDU-ČSL po malé pauze úspěšně pokračovat,“ uvedl místopředseda strany Michal Berg.

Určité úlevy by měly mít podle poslaneckého znění předlohy, kterou nyní dostane k posouzení Senát, i Česká televize a Český rozhlas. Pod zákon by sice spadaly, nemusely by ale vkládat do registru smlouvy, které se týkají výroby a vysílání sportovních pořadů včetně nákupu práv, a dohody o nákupu práv převzatých pořadů. Podle mluvčí ČT Alžběty Plívové by bez této změny nemohla veřejnoprávní televize nabízet například aktuální sportovní přenosy s účastí českých sportovců či zásadní události, jako je mistrovství světa ve fotbale.

BRAND24

Zákon o registru smluv dopadl od loňského července například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Zveřejňují se smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun. Od letošního července má být zavedeno pravidlo, že nezveřejněná smlouva není platná.

Čtěte dále:

Odhalení registru smluv: stát obchoduje s řadou problémových firem

Budvar: Registr smluv nás poškodí, přijdeme o zahraniční trhy

Koalice se ztratila v zákonu o registru smluv. Cestu má najít zvláštní skupina


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).