Menu Zavřít

Bezesné noci. Obchodníci s marihuanou v Americe se bojí federálního „finančáku“

24. 3. 2017
Autor: CC0 via Pixabay

I když je marihuana legální v mnoha státech Spojených států, federální zákony jsou neúprosné. Výsledkem jsou nejasná pravidla pro zdanění zeleného byznysu.

Steve DeAngelo z kalifornského Oaklandu je celoživotním propagátorem konopí. Marihuanu kouřil před Bílým domem už v roce 1973. V Kalifornii bylo legalizováno konopí pro lékařské účely v roce 1996, loni v listopadu voliči souhlasili i s legalizací pro rekreační užití. Federální zákon ale prodej zakazuje.

Nesoulad mezi státními a federálními zákony se projevuje ve sporech s americkým daňovým úřadem IRS (Internal Revenue Service). DeAngelova firma Harborside Health Center možná nepřežije, protože je tento byznys z hlediska federálních daňových zákonů téměř tabu. Respektive má výrazná omezení, podnikatel nesmí do provozních nákladů dávat platy zaměstnanců a nájem.

Podle federálních zákonů muž s copánky obchoduje s látkami, které podléhají přísné regulaci. Auditoři IRS kontrolují účetnictví z let 2007 až 2012, kdy jeho zelená „ošetřovna“ prodala marihuanu za 100 milionů dolarů.

Příběh Steva DeAngelo

„Snaží se nás zdanit tak, abychom přestali existovat,“ postěžoval si DeAngelo pro Financial Times. Loni v létě se obrátil na soud. Pokud prohraje, bude muset doplatit 15 milionů dolarů (375 milionů korun) na daních, pokutách a penále. I když měl tržby loni 40 milionů, může to jeho podnikání ohrozit.

Čeká se, že zátahů finančního úřadu proti obchodům s marihuanou přibude v souvislosti s tím, že od listopadu je droga pro lékařské účely legální už v 28 státech. Osm z nich legalizovalo prodej i pro rekreační konzumaci. Obchodníci s marihuanou se obávají, jakým způsobem se pod Donaldem Trumpem budou prosazovat v tomto ohledu přísné federální zákony.

Ministr spravedlnosti Jeff Sessions loni prohlásil, že marihuanu dobří lidé nekouří. „Nemyslím si, že národ bude zdravější, pokud se bude marihuana prodávat na každém rohu,“ řekl letos v únoru.

Američané přitom v průzkumu pro Gallupův ústav v 60 procentech s legalizací konopí souhlasí. Je to nejvíce za 47 let, po které ústav postoj veřejnosti k legalizaci sleduje.

Banky nepůjčují peníze

Část zákonodárců v Kongresu chce prosadit, aby se zelený byznys mohl úspěšně rozvíjet. K tomu je třeba, aby se banky nebály na tento druh podnikání půjčovat peníze. Zatím to v praxi nefunguje. Navíc obchodníci nemají dostatek peněz na podporu výzkumu léčebných účinků konopí.


Trump a jeho postoj k očkování. Čtěte:

Trumpova „vakcína“: hnutí proti očkování ohrožuje zdraví celé Ameriky Ilustrační foto


„Zastupujeme oblast, která bude skutečně poškozena kvůli nesouladu federálních a státních zákonů,“ uvedl demokratický kongresman z Colorada Jared Polis, který podporuje byznys s marihuanou, vytvářející nová pracovní místa.

Na nepřehlednou situaci si stěžuje DeAngelo. Spí jen několik hodin denně, obává se policejní razie. V sázce je hodně peněz. Ze státních daní z obchodu s marihuanou se opravují veřejné školy, financují grantové programy.

BRAND24

Firmy, které obchodují s konopím, platí federální daň okolo 70 procent. Celý konopný průmysl ve Spojených státech odhadl Brendan Kennedy, šéf firmy Privateer, jež do zeleného průmyslu investuje, na 50 miliard dolarů. Buď se z něj stane rovnoprávně zdaněný byznys, nebo se vrátí do šedé zóny a stát z něj nebude mít nic, obává se Kennedy nejasné politiky Bílého domu.

Související:

Raději bez tabáku. Čistá marihuana je podle vědců bezpečnější

Německo bude pěstovat marihuanu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).