Menu Zavřít

Trumpova „vakcína“: hnutí proti očkování ohrožuje zdraví celé Ameriky

27. 2. 2017
Autor: CC BY 2.0: Daniel Paquet; Flickr

Hnutí proti očkování ve Spojených státech dostalo společně s nástupem Donalda Trumpa do čela státu nový impuls. Přitom zvýšení o několik procent neočkovaných může vést k epidemii na celém kontinentu, varují lékaři.

Poslední březnový den mají centrem Washingtonu pochodovat američtí odpůrci plošného očkování. Dožadují se práva na informovanou volbu očkování přijmout, nebo odmítnout.

I když zatím není jasné, kolik lidí se této akce zúčastní, ukazuje to podle serveru Vox na posilující tendenci v americké společnosti, kterou podporuje svými slovy i prezident Donald Trump. Ten v předvolební kampani mnohokrát poukazoval na rizika očkování a dramatický nárůst dětí s autismem.

„Viděl jsem lidi, kteří měli perfektně zdravé dítě, šli s ním na očkování a o měsíc později už to dítě zdravé nebylo,“ jsou jeho památná slova z předvolební kampaně. Nový americký prezident tvrdil, že zodpovědní lékaři o rizicích očkování lžou.

Trumpovy názory mohou ovlivnit další rodiče ve Spojených státech, aby své ratolesti nenechávali očkovat. Američtí lékaři přitom varují před tím, že pokud proočkování populace klesne jen o několik procent, mohou se nemoci nekontrolovaně šířit. Jedná se zejména o spalničky a příušnice.


Jak moc je Trump autokratický? Esej Lubomíra Hegera

Autokratický trumpoměr: I. díl  Donald Trump na setkání se svými příznivci na Floridě


„I mírný pokles očkovaných lidí může způsobit v budoucnu propuknutí těchto chorob,“ napsal v deníku Washington Post Saad Olmer, profesor pediatrie a epidemiologie na Emory University. Olmer tvrdí, že dosud žádný americký prezident v historii nezpochybňoval vědecké argumenty pro očkování populace.

Pediatr z Texasu Peter Hotez v deníku New York Times upozornil na rizika poklesu očkované populace. Zejména u spalniček hrozí propuknutí nemoci, pokud proočkovanost klesne pod 90 procent.

V 50. letech onemocněly spalničkami čtyři miliony Američanů a zemřelo 450 dětí. Celosvětově spalničky zabijí ročně sto tisíc dětí, varoval.

Jen v Texasu dostalo loni výjimku z očkování 45 tisíc dětí. V roce 2003 to bylo 2300, což znamená 19násobný nárůst. Zejména na soukromých školách hrozí výskyt nemoci, kde je až třetina dětí bez očkování.

„Posilování falešných teorií o očkování a autismu nepomůže nikomu. Ani dětem, které mají být očkovány, ani těm, které autismem trpí,“ zdůraznil Hotez.

Na očkování dohlédne synovec JFK

Obavy lékařů pramení částečně z toho, že zodpovědným za „bezpečnost očkování a vědeckou bezúhonnost“ se v Trumpově administrativě stal Robert F. Kennedy Jr. (syn zavražděného Roberta Kennedyho), který je odpůrcem očkování. Bobby Kennedy Junior souhlasí s Trumpem, že plošné očkování hraje do karet velkým farmaceutickým firmám.

Synovec JFK přirovnal plošné očkování k holokaustu, připomenul New York Post.

Na mnoho Američanů pak může působit i herec Robert De Niro, jehož syn trpí autismem. De Niro je známým odpůrcem očkování. Na sociálních sítích se hojně spekuluje také o tom, že Trumpův syn Barron je postižen lehkou formou autismu, proto může mít Trump negativní vztah k očkování z osobních důvodů.

I když stále více než 90 procent dětí do 35 měsíců je očkováno, čísla v posledních letech v některých amerických státech klesají. Přitom vysoká míra očkování populace chrání i ty, kteří očkováni nejsou (novorozenci, lidé s alergií). Nemoc se pak nemůže snadno šířit.

Skupina 350 lékařských sdružení napsala začátkem února Trumpovi otevřený dopis s tím, že plošné očkování zbavilo svět neštovic v roce 1977, obrna byla vymýcena na západní polokouli v roce 1991. Očkování celosvětově zabrání úmrtí 2,5 milionu dětí ročně.

U dětí narozených ve Spojených státech v roce 2009 pak díky očkování nezemřelo předčasně 42 tisíc dětí. Očkování v Americe uspoří 82 miliard dolarů (2 biliony korun) tím, že nedojde k 20 milionům onemocnění, proti kterým existují vakcíny, připomenuly lékařské kapacity prezidentovi.


Jakým majetkem disponuje Trump?

Nejbohatší prezidenti USA. Trump má o miliardu víc než všichni dohromady

 Americký prezident Donald Trump

Kolik má Donald vlastně peněz?


Chirurg David Gorski, který hnutí pro očkování dlouhodobě sleduje, ve svém blogu na stránkách Science-Based Medicine napsal, že tvrdé jádro odpůrců očkování je malé, ale má velký vliv na rodiče, kteří nemají vědecké zázemí, aby dokázali oddělit dezinformace a pseudovědecké závěry od vědou podložených faktů.

BRAND24

To přispívá k váhavosti části rodičů, zda mají nechat své děti očkovat (mohou uvést náboženské výhrady). Gorski nastoluje otázku, zda pro Ameriku bude rok 2017 z hlediska „popíračů očkování“ zlomový.

Další články o dezinformacích:

Rudá dezinformační mašina stojí miliardy. Teď cílí na Francouze

Další falešná zpráva? Trump si zřejmě vymyslel teroristický útok ve Švédsku

McCain varuje před Trumpem: Diktátoři začínají potlačováním médií


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).