Menu Zavřít

Populisté vylézají z děr

23. 3. 2017
Autor: Redakce

Teroristický útok v Londýně, při němž přišli o život čtyři lidé a rovněž terorista a zraněno bylo čtyřicet lidí, chtějí opět využít populisté napříč Evropou. Atentát okamžitě začali dávat do souvislosti s evropskou imigrační politikou.

Krajně pravicová kandidátka pro francouzské prezidentské volby Marine Le Penová volá po uzavření hranic. Polská premiérka Beata Szydlová prohlásila, že atentát má přímou souvislost se vstřícnou evropskou migrační politikou.

Tyto výroky jsou však jen prostoduché lži. Atentát žádnou souvislost se současnou migrační politikou pochopitelně nemá. V Londýně útočil britský občan, který se už narodil v Británii. Ostatně je to stejný scénář jako při útocích v Paříži a Bruselu, kde byli pachateli občané Francie a Belgie.

Politici tak evidentně reagovali bez toho, aby znali sebemenší detaily. Svědčí o tom prohlášení polské premiérky. „Slýchám to v Evropě velmi často, abychom nespojovali migrační politiku s terorismem, ale je nemožné je nespojovat.“


Čtěte více o útoku v Londýně:

Terorista z Londýna byl britským občanem, tajné služby ho znaly

Šéf protiteroristického oddělení metropolitní policie Mark Rowley


Zvláště Le Penové se ale atmosféra strachu před volbami hodí, protože v ní mohou fungovat jednoduché výroky pro masy. Jako výrok: „Musíme mít své hranice pod kontrolou.“

Ani hermetické uzavření Francie by však teroristickým útokům nezabránilo, protože se na nich podíleli samotní francouzští občané. A neloajálnost občanů Francie a rovněž Británie není výsledkem současné imigrační vlny, jak se snaží populističtí lídři namluvit voličům.

Jde o pozůstatek kolonialismu, kdy do Francie a Británie proudili lidé z kolonií, kteří v zemích zůstali. Bohužel další generace původních imigrantů se nedokázaly v zemích prosadit tak, jak by si představovaly. Tito lidé se postupně radikalizovali a v minulých letech provedli teroristické útoky v Paříži a na bruselském letišti.

BRAND24

Paradoxní přitom je, že Polsko je tvrdě proti imigraci, přestože Poláci masově pracují v Británii a stali se kvůli tomu terčem britských obhájců brexitu. Zavření hranic v Evropě by tak Poláci odnesli daleko více, než například Češi.

Přečtěte si další komentáře autora:

Jak Trump zařízl Wilderse

Konec intervencí na spadnutí. Inflace už je vysoko

Banky stagnují. A nebude líp

ČSSD se paskvily snaží získat zpět „svého“ voliče

Rozžhavený automobilový průmysl začíná děsit


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).